Kan dömas till 2 års fängelse

Agenten Kent Carlzon åtalad för att ha blåst staten på miljoner

FOTBOLL

GÖTEBORG

Fotbollsagenten Kent Carlzon misstänks ha blåst svenska staten på miljonbelopp, trippelt upp.

- Fälls han på samtliga punkter blir det förmodligen fängelse i 1,5-2 år, säger hans advokat Ulrik Smedberg.

Foto: BILDBYRÅN
STJÄRNAN OCH AGENTEN I samband med Anders Svenssons övergång från Southampton till Elfsborg fick Kent Carlzon ett stort belopp. Han deklarerade inte för dessa inkomster. Nu har han betalat tillbaka 3,2 miljoner kronor.

Det är i sidospåren från skattehärvan kring IFK Göteborg som Skatteverket, och därmed också Ekobrottsmyndigheten, hävdar att fotbollsagenten Kent Carlzon genom sitt aktiebolag ska ha undanhållit inkomster på 5,5 miljoner kronor från Skatteverket under perioden 2001 till 2005.

Dessutom har han lämnat felaktiga uppgifter om löneunderlag och arbetsgivaravgifter, samt ej deklarerat egna inkomster på 3,5 miljoner kronor.

Pengarna kom från spelarövergångar, bland annat Anders Svensson (från Southampton) och Stefan Selakovic (Heerenveen).

Höga summor

- I sak håller vi med åklagaren, men inte på alla punkter. Kent Carlzon har ju också betalat tillbaka de pengar, 3,2 miljoner kronor, som Skatteverket anser att han är skyldig. Men han kan ju fortfarande bli fälld för brottet, säger Carlzons advokat Ulrik Smedberg.

Vice överåklagare Lars Lithner, som var den som först hade hand om Blåvitthärvan, skriver i sin stämningsansökan att de brott Carlzon är misstänkt för, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, är grova med tanke på de höga summor det handlar om.

"Komplexa frågor"

- Men det ser så väldigt enkelt ut på pappret, men i själva verket är det mycket komplexa skattefrågor vi pratar om, säger Ulrik Smedberg.

Och fortsätter:

- Det är möjligt att Carlzon gjort fel, men han har gjort som han blivit rådd att göra.

Råd han fått av Skatteverket?

- Nej, det är väl ingen som rådfrågar dem längre? Han har fått råd av olika skattekonsulenter.

Carlzon har många av Sveriges toppspelare i sitt stall, men Ulrik Smedberg tror inte att spelarna kommer att straffas på något sätt.

- Aldrig, de kommer aldrig att drabbas. De har ju bara fått en faktura att betala in till Kent. Var pengarna sen har tagit vägen har de ju ingen koll på. Kent är väldigt noga med att skydda sina klienter.

CARLZONS KLIENTER SVARAR: "KLART MAN UNDRAR VAD FAN SOM HÄNDER"

Henrik Lundgren