”Utöka till 24 lag”

Lennart Johansson vill ha fler länder i EM-slutspelet

FOTBOLL

Lennart Johansson, 77, vill bli omvald som ordförande för Uefa.

Nu avslöjar han sina framtidsplaner för organisationen i en exklusiv intervju med Sportbladet.

- Jag tycker att EM-slutspelet ska utökas till 24 lag, säger Lennart Johansson.

26 januari håller europeiska fotbollsunionen (Uefa) sin kongress i Düsseldorf där man väljer ordförande för de kommande fyra åren.

Lennart Johansson utmanas av den tidigare franske storspelaren och förbundskaptenen Michel Platini, 51.

Med två månader kvar till ordförandevalet ger Lennart Johansson sin syn på den allt hetare valkampanjen.

För några dagar sedan attackerade Platini Johansson och menade att svensken aldrig är på plats i Uefas högkvarter i schweiziska Nyon, till skillnad från Sepp Blatter som ofta finns på plats hos Fifa i Zürich.

Hur reagerade du när hörde Platinis utspel?

- Jag tycker bara att det var otroligt löjligt sagt. Platini måste känna sig pressad, säger Lennart Johansson och fortsätter:

- Det är beslutat av kongresser och i andra sammanhang hur arbetet inom Uefa ska skötas. Det är klart uttryckt att vi inom exekutivkommittén ska ut på fältet och besöka medlemsländerna. Det gör jag. Det är därför jag har cirka 200 resdagar om året. Det handlar om demokrati.

På möten i Genéve

Johansson menar att ett mer centralt styre är fel väg att gå.

- Om han (Platini) ska sätta sig ner som Blatter, där varje handling ska gå förbi honom själv, då dödar han hela organisationen. Jag förstår inte varför han kastade ur sig det där förslaget.

- I Uefa har vi 52 medlemsländer. Det gäller att ta sig tid för alla dem. På 17 år har jag missat ett sammanträde. Det är vad jag har att säga om Platinis utspel.

När Sportbladet efter en tids jagande till slut får tag i Lennart Johansson via Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell är duon i Genève där flera inom Uefas ledning den närmaste tiden i olika omgångar träffar sex av medlemsländerna åt gången.

Ställer sig bakom förslaget

Under gårdagen blev Johansson informerad av Lagrell och direkt från Skotska fotbollförbundet om ett skotskt förslag: utöka EM-slutspelet från 16 till 24 lag.

- Det är något som jag funderat på själv tidigare och som jag nu ställer mig helhjärtat bakom, säger Lennart Johansson.

Varför?

- Det är bra att fler länder får chansen att vara med i EM-slutspelet. Det är bra ekonomiskt, sportsligt och det är dessutom solidariskt.

Är det här inte bara ett utspel i din valkampanj?

- Det visar vad jag tycker i en sakfråga. Blir jag omvald ska jag se till att vi verkligen tar tag i det här förslaget till våren. Jag har pratat med skottarna här under kvällen och jag tycker att det är ett bra och genomtänkt förslag, säger Johansson utan att vilja gå in på detaljerna.

EM-slutspelet riskerar inte att bli för stort?

- Det tror jag inte. Dessutom föreslog jag själv för 20 år sedan att det kunde vara lämpligt att två länder delar på värdskapet. Nu när vi sett att det fungerar är förutsättningarna ännu bättre för att utöka antalet lag i EM-slutspelet.

Val till Fifa och Uefa kantat av skandaler

Michael Wagner