Sandlin: Du förlorar röster på ditt oövertänkta förslag

FOTBOLL

Möjligt att jag med stigande ålder blivit en åldersfascist...

Men man behöver faktiskt inte hålla på Lennart Johansson bara för att man är svensk.

Man behöver inte ens se kampen om Europas högsta fotbollspost som en kamp mellan demokrati och maktfullkomlighet - som Johansson-falangen nu påstår.

Man kan helt enkelt kolla passen.

När Europeiska Fotbollförbundcet Uefa på sin kongress i Düsseldorf på fredagsmorgonen den 26 januari ska välja sin president för de närmaste fyra åren står det mellan två alternativ:

1) den regerande Lennart Johansson, nu 77 år - 81 när regeringsperioden slutar i januari 2010;

2) utmanaren Michel Platini, nu 51 år - 55 i januari 2010.

Tonen har skärpts de senaste dagarna, och vi kan nog räkna med att detta är någonting som kommer att öka de närmaste 60 dagarna.

Med en hel del disharmoni både i anfall och i motanfall.

Som när Platini i veckan anklagade Johansson för att han inte är på jobbet, det vill säga inte sitter vid sitt skrivbord i Uefa-högkvarteret i Nyon med den vackra utsikten över Genèvesjön. Som om det bara var där och inte ute i verkligheten en organisationsledare ska finnas. Speciellt eftersom han har en sån utomordentlig förste tjänsteman som Lars-Christer Olsson att sköta verksamheten.

VM med " 91 länder

Eller som när Johansson, närmast desperat, nu hugger på det skotska förslaget om att utöka EM-slutspelet från 16 till 24 lag och gör det till sitt eget.

Ett EM-slutspel med 24 av Uefas 52 länder" - 46 procent!

Översatt till världsfotbollens Fifa med 198 länder skulle de 46 procenten innebära ett VM-slutspel med 91 länder "

Utspelet verkar inte riktigt övertänkt, och jag har svårt att tro att snickarsonen från Åkeshov kan ta mer än enstaka röster på det. Förlora röster på det kan han nog däremot göra.

Jag förstår faktiskt inte varför Lennart Johansson ställer upp den här gången.

För den goda sakens skull, sägs det. För att förhindra Bla-Bla-Blatter-marionetten Platini att ta över.

Jag förstår faktiskt inte att Johannson-laget under alla dessa år - han valdes till president redan 1990 - lyckats hitta en acceptabel kronprins att matcha in på posten.

Jag läste Mihir Boses intervju i engelska Telegraph häromdagen - han hade följt med Platini till Nazareth, Israel där han invigde den första konstgräsplanen under stort jubel - och där säger Platini:

- Johansson är som Ludvig XV: "efter mej syndafloden!"

Även om Platini där har en aning fel - det var inte kung Louis utan dennes älskarinna madame ded Pompadour som så tröstade sin kung, året var 1757... - så är det ju så det hela upplevs.

2002 i Stockholm försökte Johansson & Co stoppa Platini att komma in i Uefas exeklutivkommitté och satsade på en norsk vän till Johansson.

Det lyckades inte den gången, och jag tror inte det lyckas den här gången heller.

Man ska lägga av i tid.

Jag minns, när jag 1985 intervjuade den store Hammarby-ledaren Sten Ragnar Ahlner, som just fyllt 69 och bestämt sig för att sluta tvärt.

Stabben hade med sig en välfylld urklippsbok och pekade på ett gulnat klipp med ett citat av Per-Albin Hansson, svensk statsminister 1932-36 och 1939-46.

"Statsmannaord, användbara lite varstans" hade han med bläck skrivit under klippet som löd:

"När du lämnar din post, kom ihåg att göra det tidigt. Låt inte din girighet eller stolthet fresta dig att ha kvar en syssla när du inte är lämpad för den, utan drag dig tillbaka när du har krafter kvar. /.../Den som inte avgår i tid, förlorar icke endast sitt rykte utan sviker också sin plikt, eftersom han inte längre är i stånd att fylla den ordentligt."

Bajen-Stabben var en man som AIK-Lennart såg upp till.

Jag minns också november 1999 då Lennart Johansson fyllde 70 och avgick som ordförande i Centralföreningen för Idrottens Främjande, eftersom där fanns en 70-gräns.

- En bra och klar regel som borde anammas lite varstans, tyckte han då.

Så, Lennart, som du själv sa i en grekisk tidning i janauri i år, innan du sen ändrade dej:

- Det är dags att kliva tillbaka och låta någon annan ta över ansvaret.

- Det är dags att gå och fiska