Tyskland vill ha Uefa-presidenten kvar

Vi är skyldiga honom det

FOTBOLL

16 eller 24 lag i EM-slutspelet?

Det kan bli frågan som avgör om Lennart Johansson, 77, blir Uefas president i ytterligare fyra år.

- Vi stödjer Johansson, säger tyska fotbollförbundets ordförande Theo Zwanziger.

Stöttar Lennart. Tyska fotbollsförbundets ordförande Theo Zwanziger stödjer Lennar Johansson.

I gårdagens Sportbladet intervjuades Lennart Johansson.

Där avslöjade Uefaordföranden att han ställer sig helt bakom ett skotskt förslag om att utvidga EM-slutspelet från 16 till 24 lag.

- Givetvis var det väldigt viktigt för oss att få med mr Johansson, säger skotska fotbollförbundets vd David Taylor till Sportbladet.

- Lennart Johansson har ett stort inflytande och kan påverka många positivt i den här frågan. Men i slutändan är det ändå varje lands förbund som avgör frågan. Men det är väldigt glädjande att vi har det svenska fotbollförbundets stöd, säger Taylor.

Sportbladets avslöjande gav eko i fotbolls-Europa i går. Många nationsförbund var försiktigt positiva till förslaget.

Men ett ja till en EM-utvidning innebär inte med automatik att Lennart Johansson kan räkna in röst för honom när de 53 medlemmarna ska avgöra om svensken eller Michel Platini ska leda Uefa de kommande fyra åren.

"Positivt för oss"

- Jag kan tyvärr inte kommentera hur vi kommer rösta, säger Skottlands David Taylor. Det är något som skotska fotbollförbundets styrelse avgör lite längre fram.

I går kom den snabbaste positiva responsen till förslaget och stödet till Lennart Johansson från ett par mindre länder:

- Fler lag i EM-slutspelet är så klart positivt för oss eftersom det ökar våra chanser att kvala in, säger Eggert Magnusson, ordförande i Islands fotbollförbund.

- Förslaget är logiskt eftersom vi blivit fler medlemmar i Uefa, säger Mihkel Uiboleht, presstalesman på Estlands fotbollförbund. Vi är nöjda med Lennart Johansson. Känner han att han har mer att ge så står vi bakom honom.

Valet blir en rysare

Från en tung fotbollsnation är stödet för svensken stort:

- Tysklands fotbollförbund är skyldigt Johansson så mycket att det inte kan råda några tvivel över hur vi kommer rösta, säger ordföranden Theo Zwanziger.

Men minst lika många nationsförbund hade i går ännu inte hunnit ta ställning till EM-förslaget.

Vad de kommer fram till kan i slutändan avgöra vem av Johansson och Platini som får rösten. Valet av ordförande för Uefa de kommande fyra åren sker i Düsseldorf 26 januari.

Ett val som just nu ser ut att bli en rysare.

Markus Eriksson, Marcus Leifby, Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM