- Lennart är en förlorare

Nytt utspel av Platini - exklusivt i Sportbladet

FOTBOLL

Presidentvalskampanjen till Uefa blir allt smutsigare och ordkriget mellan Lennart Johansson och Michel Platini trappas upp.

- Oavsett vad som händer så är Johansson förloraren, säger Platini i en ännu inte publicerad intervju som Sportbladet tagit exklusiv del av.

Foto: SCANpix
Bittra fiender Michel Platini anklagar Lennart Johansson för att ställa upp i valet som Uefapresident bara för att inte Platini ska vinna. Johansson håller med...

Den sittande presidenten Lennart Johansson och utmanaren Michel Platini är - som bekant - på krigsstigen igen.

Med två månader kvar till valet i Düsseldorf blir debatten allt hetare.

I förra veckan kritiserade Michel Platini, 51, Lennart Johansson, 77, för att han allt för sällan var på Uefas kontor i Nyon, Schweiz.

Uefapresidenten svarade på kritiken i Sportbladet och avslöjade samtidigt att han stödjer idén om att utöka EM-slutspelet till 24 länder.

Exklusivt i Sportbladet

Johanssons utspel om 24 lag kom som en överraskning för Platinilägret. Sportbladet talade i går med Platinis presskontakt, François Manardo, och genom honom hälsar den franske spelarlegendaren:

- Jag har i dagsläget inga kommentarer till Johanssons förslag.

Kommentarer om Johansson har däremot fransosen i den exklusiva intervju som publiceras i det franska fotbollsmagasinet So Foot senare i veckan och som Sportbladet fått ta del av.

Du säger att hans valprogram bara handlar om att vinna över dig och att två eller tre personer har drivit honom till att ställa upp. Vilka?

- Jag vet inte. Franz Beckenbauer? Nej, jag vet inte. Det som överraskar mig mest är att han har sagt till alla att han vill sluta. Jag ställde upp som kandidat och, som av en slump, ställer han upp mot mig. Jag kan inte vara annat än överraskad.

Varför är det andra personer som trycker på för att få honom att kandidera?

- Det är hans sätt att komma tillbaka på som får mig att ta strid. Kanske för att skydda vissa personer. Johansson är modig, de andra - inte särskilt.

"Jag är reformist"

Har du läst hans program?

- Ja, snabbt. Men jag känner till hans program: det är att ge pengar till hela världen... Han deklarerar att fotbollen har behov av folk som redan finns inom organisationen. Och jag, jag säger att att fotbollen har behov av att folk byts ut.

Är du en nyskapare?

- Ja, jag är inte en reformist. Det finns en del saker redan som fungerar bra. Om jag blir vald är det också för att det inte fanns någon motkandidat till mig. Man frågar mig vad jag har emot Johansson, men det vore bättre att fråga honom vad han har emot mig.

Fotboll - inget för börsen

Vad skulle vara ett misslyckande för dig?

- Inget. Oavsett vad som händer har Johansson förlorat. Om han vinner förstår folk ändå inte varför han ställde upp emot mig. För om du frågar allmänheten och pressen är alla för mig och det skulle reta dem om jag förlorar mot Lennart som har velat dra sig tillbaka. Så oavsett hur det går är det ett nederlag för honom.

För So Foot berättar Michel Platini också att han vill skapa ett gränsöverskridande regelverk i Europa, att han är emot att fotbollsklubbar börsintroduceras, att han är för lönetak för spelarna och att han inte tror att det förekommer organiserad dopning inom fotbollen.

Och om han skulle förlora valet?

Då packar han sin väska och reser bort, men utesluter inte att han kommer tillbaka och väntar ut Lennart Johanssons pension.

Petra Thorén, Johan Flinck