Förbundet betalar Lennarts kampanj

Klubbarna visste inget: "Vi borde ha informerats"

FOTBOLL

Det är avslöjandet som förvånar hela fotbolls-Sverige.

Lennart Johanssons presidentkampanj betalas av - Svenska Fotbollförbundet.

- Anmärkningsvärt att vi inte har informerats om detta, säger Hammarbys ordförande Jan Friedman och får medhåll av flera andra klubbledare.

Foto: STEFAN MATTSSON
KANDIDATEN Lennart Johansson ska kampanja om att fortsätta som Uefa:s ordförande. Allt betalas av SvFF.

Lennart Johansson, 77, kandiderar återigen till posten som president i Europeiska Fotbollförbundet (Uefa). Kampanjen finansieras av SvFF men vad den kostar kan förbundet inte svara på.

- Vi får återkomma till det eftersom vi för närvarande inte vet vad kostnaden blir, säger generalsekreteraren Sune Hellströmer.

Det är första gången SvFF går in med medel för att stödja Lennart Johansson.

- Tidigare har han ju inte haft några motkandidater, säger förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell.

Kritik från flera håll

Exakt vilka kostnader förbundet i slutändan kommer att stå för kan varken Hellströmer eller Lagrell svara på, men troligen handlar det om broschyrer, resor och logi.

Beslutet att stödja och finansiera Lennart Johanssons kampanj förankrades inte vid förbundets årsmöte i mars eftersom det då inte var klart att Johansson skulle ställa upp för omval.

Ingen av de klubbledare Sportbladet talat med känner till att förbundet finansierar Johanssons kampanj - inte ens Sef-ordföranden Bosse Lundquist.

- Nej, det kände jag inte till. Men jag vill inte kommentera det på annat sätt än att för ett litet land som Sverige är det väldigt viktigt att motkandidaten inte vinner (Platini). Då får vi problem i framtiden, säger Lundquist.

Beslutet att stödja och finansiera Lennart Johansson har tagits av förbundsstyrelsen. Ett agerande som nu får viss kritik av flera klubbledare Sportbladet talat med.

- Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi inte har informerats. Men jag ser också poängen i att Sverige har en framgångsrik representant i Uefa-toppen, säger Hammarbys Jan Friedman.

Charlie Granfelt, AIK:

- Jag kände inte till detta.

Borde det varit årsmötesfrågor?

- Ja, det låter väl naturligt att man tar upp sådant vid ett årsmöte, säger Granfelt.

Lagrell förstår inte

Sture Svensson - styrelseledamot i Elfsborg och ordförande i SvFF:s elitevenemangsgrupp - menar att Johansson har ett brett stöd i fotbollsrörelsen.

- Visst kan man ställa frågan om lämpligheten i att ha en 77-åring som kandidat men förbundsstyrelsen gör väl en bedömning vad som är bäst för svensk fotboll, säger Sture Svensson.

Lars-Åke Lagrell förstår inte kritiken.

- Varför skulle sådana här frågor vara uppe vid ett årsmöte? De har aldrig nånsin i förbundets historia varit det tidigare. Det ligger i styrelsens uppdrag att lansera kandidater till de olika poster som finns, Fifa, Uefa och Riksidrottsförbundet, säger Lagrell.

Michel Platinis kampanj finansieras av franska fotbollförbundet och antas vara avsevärt dyrare.