Tittade på fotboll - blev fängslade

FOTBOLL

25 ungdomar och barn greps i Somalia i helgen.

Deras brott?

De såg matchen mellan Manchester United och Chelsea på bio.

- Nu är de onda sportälskarna fängslade och där kommer de vara kvar tills de lärt sig innebörden av god islam, säger Shejk Hussein Barre Raage.

Stormatchen i Premier League mellan Manchester United och Chelsea i söndags var en fotbollsfest som uppmärksammades världen över. Så även i Somalia.

150 supportrar, många av dem ungdomar och några så unga som tio år, hade samlats i en biograf i somaliska Buulo Burde-området.

"Onda sportälskare"

Men de fick aldrig se klart matchen. Islamistiska styrkor stormade biografen och avlossade skott över biobesökarnas huvuden.

- Alla sprang mot biografens framsida och bara 25 av de mer än 150 supportrarna blev arresterade och fick sina huvuden rakade, säger ögonvittnet Adul Waahid Ahmed för AIPS, det internationella sportjournalistförbundets hemsida.

Somalias högsta islamistiska råd har tidigare förbjudit folk att titta på sport på tv. Och efter stormningen av biografen förklarade Shejk Hussein Barre Raage att alla som struntar i förbudet kommer att registreras som brottslingar.

- Nu är de onda sportälskarna fängslade och där kommer de vara kvar tills de lärt sig innebörden av god islam, säger han.

Under måndagen försökte människor förgäves att få ut sina anhöriga från fängelset.

Stefan Persson