Platini väljer bort Sverige

Kommer inte att närvara vid lottningen till U21-EM

Foto: AP
FOTBOLL

Nyvalda Uefa-ordföranden Michel Platini blev inbjuden till lottningen av U21-EM-kvalet 2009.

Men efter presidentvalet nobbar Platini Sverige.

– Michel har i dagsläget inte planerat att åka till Sverige och delta vid lottningen, säger en talesman på Uefa-kontoret till Sportbladet.

Om en dryg vecka är det tänkt att lottningen till U21-EM-kvalet 2009 – som spelas i Sverige – ska lottas i Stockholm.

På tisdagens landslagspresskonferens berättade Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer att Michel Platini fått en inbjudan.

–?Det är inte omöjligt att Platini deltar. Det skulle i så fall bli hans första, officiella framträdande som Uefa-president och han kanske tycker det är kul att komma till Sverige, sa Hellströmer.

Men så blir det med all säkerhet inte. En talesman på Uefa-kontoret i Nyon i Schweiz säger till Sportbladet:

–?Michel har i dagsläget inte planerat att åka till Sverige och delta vid lottningen.

Talesmannen vill inte spekulera i huruvida det beror på de många beska kommentarer flera svenska förbundsrepresentanter fällde efter presidentvalet förra helgen där Platini besegrade Lennart Johansson.

–?Jag vet inte orsaken, säger Uefas presstalesman.

SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell ser inget samband mellan den kritik som svensklägret riktade mot Fifa-basen Sepp Blatters öppna Platini-stöd och att Platini inte dyker upp till U21-EM-kvallottningen.

Direktkvalificerade

– Det har inget samband. Vi sa aldrig något beskt om Platini. Lennart brukade heller aldrig komma på den typen av lottningar.

–?Jag uppfattade Sunes uttalande som att Platini kanske skulle utnyttja möjligheten att göra sitt första framträdande i samband med lottningen, men jag har aldrig trott på det själv. Och det är inget anmärkningsvärt med det, säger Lars-Åke Lagrell.

Sverige är direktkvalificerade till U21-EM 2009 i egenskap av arrangörsland. Turneringen spelas bland annat i Göteborg, Helsingborg och Stockholm.

Avslöjar

Robert Laul