Ny organisation ska stötta svenska talanger

”Det är en grymt tuff miljö och få lyckas”

FOTBOLL

En ny vassare organisation med en heltidsanställd idrottspsykolog ska ge talangerna bättre stöd.

Men Svenska Fotbollförbundet varnar fortfarande för riskerna med proffsäventyr i tonåren.

– Det är en grymt tufft miljö och få lyckas, säger Thomas Lyth som är spelarutbildningsansvarig.

Thomas Lyth.

Svenska fotbollförbundet känner väl till Martin Bengtsson. Han spelade i P86-landslaget och hade under sin proffssejour kontakt med idrottspsykologen Johan Fallby.

Sedan årskiftet är Fallby heltidsanställd av Fotbollförbundet, han är en del i den nya kraftfullare organisation kring talangutvecklingen som håller på att ta form.

Förbundet har valt ut 240 spelare i åldrarna 15 till 19 år som de stöttar lite extra, dels via två läger per år, dels via kontakter i deras hemmaklubbar.

– Vi har haft 16 talangutvecklare som jobbat ute i landet sen 1998. De träffar spelare, ledare och ofta deras föräldrar fyra till sex gånger per år, säger Thomas Lyth.

”Har ett ansvar”

Talangutveckling handlar förstås om en mängd bitar. En av sakerna som regelbundet ventileras är just proffsfrågan.

– Om fotbollsrörelsen också inbegriper agenter och föräldrar är jag beredd att säga att fotbollsrörelsen har ett ansvar här. Men det är inte vi som fattar besluten. Vi kan däremot göra spelarna och kanske deras föräldrar medvetna om riskerna och peka på ett antal faktorer som de bör väga in, säger Thomas Lyth.

Han är fast övertygad om att det i de flesta fall är bättre för spelarna att etablera sig i Sverige än försvinna till en storklubb som ungdomsproffs.

– Som jag ser det är bara tre spelare som lyckats: Pär Zetterberg, Bojan Djordjic, Sebastian Larsson. Generellt sätt är svenska ungdomsledare mer måna om individen säger Thomas Lyth.

Enligt Johan Fallby är det den totala ansamlingen av mental belastning, lika väl som det rent fotbollsmässiga, som kan göra att spelarna blir brända.

Sex ungdomsproffs

– Det är jättehård konkurrens utomlands, det är en ny miljö, en ny kultur, nya traditioner. Det blir för mycket på en gång, säger Johan Fallby.

– Många har för bråttom, att komma till en bättre förening. Det är oftare skadligt än det är gynnsamt, fortsätter han.

I dagsläget är det i gruppen på 240 ungdomsspelarna bara sex spelare som är

utlandsproffs. Det är svårare för förbundet att ha koll på hur de mår än de spelare som är i svensk miljö.

– Jag är aldrig beredd att säga till en spelare att du ska inte åka för vi har så många dåliga erfarenheter. För just den spelaren kan ju vara den som lyckas. Men i Martins fall kan man säga att det hade varit bättre om han stannat hemma, säger Thomas Lyth.

Fotbollförbundets talangsatsning – och de som lyckades

Se även: