Beckhams jul – i minus 37 grader

Åkte till Finland med familjen - ville visa barnen tomten

1 av 3 | Foto: Harriniva semestercenter
Hotellet Harriniva semestercenter ligger nära svenska gränsen i höjd med Kiruna.
FOTBOLL

David Beckham lämnade Madrid och åkte till - Muonio.

Från +13 grader till -37 grader!

Världens mest kände fotbollsspelare firade nämligen jul i det karga och iskalla Lappland tillsammans med familjen, släktingar och vänner.

- Han är en fantastisk skoterförare. Och han tål kylan, säger den finländske värden Kyösti Pietikäinen till Sportbladet.

Beckhams sällskap innehöll över 20 personer. David, 28, hustrun Victoria, 28, barnen Brooklyn, 4, och Romeo, 1, samt vänner och släktingar med familjer och - förstås - ett antal livvakter.

I jultomtens land, i den nordligaste delen av finska Lappland, väntade en chock.

En temperaturchock.

Madrid den 23 december: +13 grader.

Muonio den 23 december: -37 grader.

50 graders skillnad på några få timmar.

- Men det var inga större problem. De hade varma kläder med sig, men vi fick hjälpa till lite med skoteroveraller och ansiktsskydd, säger Kyösti Pietikäinen, ägare till semestercentrat Harriniva i Muonio.

- Och det blev ju milt på julaftonen. Bara minus 30 då..., tillägger han.

Stannade i 24 timmar

Beckham med sällskap stannade i 24 timmar. Trots kylan hann de med att åka rensläde, hundsläde, köra skoter och givetvis fira en riktig traditionell nordisk jul med tomte och klappar.

Det senare i en privat kåta, med plats för 70 personer, där den inbokade tomten delade ut alla klappar till Beckhams två söner och de andra barnen.

- Det var därför han kom hit. Han ville visa barnen jultomten. Det var huvudsyftet. Och de små var inte alls rädda för tomten. De gillade honom, säger Pietikäinen till Sportbladet.

Julklappar hade paret Beckham inhandlat innan avfärden till Finland. Den mest uppmärksammade och kanske mest uppskattade var en attackhelikopter med diverse effekter inbyggda som delades ut till äldste sonen Brooklyn.

Nära förfrysa näsan

På skoterfärden blev det lite dramatiskt. En av livvakterna förivrade sig och åkte fel på skoterlederna. Men värdens son, Jussi 16 år, åkte efter livvakten och visade honom tillrätta.

- Mmm. Och min grabb hjälpte även David när han höll på att förfrysa näsan. Han gav honom hans ansiktskydd eftersom David Beckhams var isfyllt, säger Kyösti Pietikäinen.

Ingen visste om det

Familjen Beckham bokade resan för drygt två månader sedan, men hela projektet har hemlighållits för de flesta. Allt för att undvika uppmärksamhet.

- Inte ens min personal visste om att Beckham var här. Och det var ju inte lätt att känna igen honom och Victoria när det hade skoteroverall, tjocka mössor och andra massiva kläder på sig, säger Pietikäinen.

Allt byggt i trä

Familjen bodde i en av anläggningens sviter. Men det handlar om en annan nivå än vad Beckham, med en förmögenhet på 645 miljoner kronor, normalt betalar för sitt boende.

- Vår svit är inget speciellt. Lite bättre än de andra rummen, men fortfarande bara ett rum. Jo, förresten...David och Victoria tog två rum på totalt cirka 50 kvadratmeter. Vi öppnade upp en dörr för att de skulle ha ett eget rum och ett för barnen. Allt är byggt i trä - väggar, tak, golv... rubbet.

Paret Beckham hade däremot en förfrågan som var viktig:

-Har ni bastu i rummet?

- Det har vi. I alla rum, svarade Pietikäinen.

Bastubadande, skoterfärd, tomtar, renar, hundar och allt det andra har oftast ett pris för familjen Beckham - det mest bevakade paret i världen. Men denna gång var det inga problem.

När de anlände till Kittiläs flygplats, drygt sju mil från Muonio, väntade visserligen ett antal paparazzifotografer från England, men det blev bortkollrade.

- Hur jag gjorde för att vilseleda dem är en yrkeshemlighet. Men det var inte en enda fotograf eller autografjägare på plats under hela deras vistelse i Muonio.

Välkommen tillbaka

Livvakterna sa också att det var deras enklaste uppdrag hittills, säger Kyösti Pietikäinen.

24 timmar senare var David Beckham lyrisk.

Hans sista ord innan avfärden var:

- Thank you for everything. See you soon.

Kommer han tillbaka?

- Vet inte. Men det var hans ord. Jag tar gärna emot honom en gång till, säger Kyösti Pietikäinen.

Hollywoodskådisar och statsministrar - alla har de besökt Harriniva i Lappland

David Beckhams stormiga år 2003 – så har det varit

Jarkko Päiväniemi

ARTIKELN HANDLAR OM