Fansen ber för Maradona

Legendarens familj: Vi fruktar för hans liv

FOTBOLL

Diego Armando Maradona kämpar för sitt liv.

Fotbollslegendaren vårdas medvetslös i respirator.

– Det närmaste dygnet blir avgörande för hans överlevnad, säger Maradonas personliga läkare Alfredo Cahe.

I söndags besökte Diego Maradona fotbollsarenan La Bombanera i Buenos Aires för att se favoritklubben Boca Juniors möte med Nueva Chicago. På vägen hem klagade han över buksmärtor. Någon timme senare fördes den före detta fotbollsstjärnan akut till sjukhus.

– I lördags var han i dåligt skick så jag bestämde mig för att besöka honom igen på söndag. Då andades han häftigt, hade feber, var illamående och kräktes. Vi körde honom direkt till sjukhuset, säger Maradonas personliga läkare Alfredo Cahe till den argentinska radio kanalen RADIO 10.

Den före detta fotbollsstjärnan vårdas på Clinic Suizo Argentino i Buenos Aires. Han kan inte andas på egen hand och ligger i respirator. Maradona har drabbats av en kronisk hjärtmuskelinflamma- tion, men han har svarat positivt på medicineringen.

Hjärtat ger vika?

I går kväll rapporterades tillståndet vara förbättrat men fortfarande kritiskt.

Maradonas familj och anhöriga fruktar fortfarande för hans liv.

– Vi är rädda för att hans hjärta inte ska klara av det här, säger en talesman för familjen.

Den 43-årige fotbollslegendaren har haft kända drogproblem men hans personliga läkare förnekar att det har något att göra med hans allvarliga tillstånd.

–Han har inte tagit kokain den senaste tiden. Diego kom till sjukhuset i ett mycket allvarligt tillstånd. Han hade andningssvårigheter och problem med hjärtrytmen. Men det var ingen överdos, säger Alfredo Cahe.

Maradona har dragits med hjärtproblem under en längre tid. För fyra år sedan var Maradona nära att dö av en överdos kokain. Hans hjärta hade tagit mycket stryk. Undersökningar visade att Maradona knarkat så hårt att han tappat 62 procent av sin hjärtkapacitet. Efter överdosen reste han till Kuba för avgiftning och återhämtning. Sedan dess har han levt på Kuba men återvände till Buenos Aires för tre veckor sedan i affärer.

Kritiskt dygn

– Diego kom tillbaka från Kuba med en bra hälsa, men han hade problem med sin övervikt, säger Alfredo Cahe.

Maradonas läkare säger att det närmaste dygnet är avgörande för hans möjligheter att tillfriskna.

Stora folkmassor samlades i går för att be för sin idol. Under sin storhetstid spelade Maradona i italienska Napoli, och vann såväl ligan som Uefa-Cupen.

På klubbens hemsida kan man läsa ”Vi sänder vår önskan till den fantastiska Argentinska mästaren, som skrev oförglömliga sidor i Napolis historia, om en snabb och fullständig tillfrisknad”.

Maradona ses tillsammans med Pelé som världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

Den stora höjdpunkten i Maradonas karriär var VM-guldet med Argentina i Mexico 1986.

Maradonas liv & karriär i korthet

Har en kronisk hjärtmuskel- inflammation

Jessica Tjällman