Fotbollens finanser varje vecka med Simon Bank & Frank Östergren

FOTBOLL

Modern fotboll är lika mycket industri som sport, lika mycket börs som boll. En enda svensk tidning tar den aspekten på allvar. Varje XL-måndag går Sportbladets Simon Bank och Frank Östergren ­igenom fotbollsvärldens finanser.

EKONOMI H

Har du någonsin funderat på att arrangera ett EM-slutspel i fotboll hemma?

Frank & Bank har hela listan över vad du behöver, allt stulet från organisationsstaben för EM i Schweiz-Österrike nästa år:

Du behöver åtta arrangörsstäder (alptomtarna satsar på Basel, Bern, Geneve, Zürich, Innsbruck, Klangenfurt, Salzburg och Wien).

Du behöver 1,5 miljarder kronor. Så stor är budgeten.

Vi tänkte bara att ni ville veta.

Veckans Vinnare

Borussia Dortmund. Tysklands enda börsnoterade klubb släppte sin halvårsrapport i veckan. Nyss var de på väg i konkurs, men nu är allt socker och guld igen. Åttio miljoner i vinst är ett bevis på att de lyckats med sina kostnadsåtgärder. Europas bästa publiklag kommer därmed att ha råd att värva friskt i sommar.

Veckans förlorare

Turin. Visst, det har inte med fotboll att göra men? vi tycker ändå att det är intressant att konstatera att Turin i fjol lyckades med konststycket att dels få ett fotbollslag gå från att vara mästare till att åka ur, dels få ett vinter-OS att gå med förlust. Det ska vara första gången i modern tid det hänt.

Världen Runt

SKOTTLAND

Korrupta domare och köpta spelare i Old Firm?

Hearts huvudägare Vladimir Romanov anklagar i en rysk tidning de två dominerande klubbarna i Skottland för att med otillåtna medel behålla sin dominans.

– När Celtic och Rangers ställs mot lag som kan utmana dem är det ofta som domaren avgör matchen till Celtic och Rangers fördel, säger Romanov enligt tidningen Futbol. ”De har gjort fotbollen till showbusiness och tål inga motgångar”.

SKOTTLAND

Spel i Europa eller inte – där har ni hela skillnaden mellan Celtic och Rangers inkomster. När de två Old Firm-klubbarna nu redovisat resultatet för andra halvåret 2006 är skillnaderna stora.

Celtic har en vinst på 17,94 miljoner pund, medan Rangers har en förlust före skatt på 700 000 pund. Ordförande Sir David Murray förklarar skillnaden med att Rangers inte lyckats ta sig till det europeiska cupspelet.

SPANIEN

Barcelona sa nej till ett sponsorsavtal med speljätten Betandwin.

Real Madrid säger ja till samma avtal, värt 600 miljoner kronor. Barcelona sa nej sedan medlemmarna i en omröstning tydligt klargjorde att klubbens restriktiva hållning till reklam ska vara kvar. Att förknippas med ett spelbolag skulle helt bryta med klubbens tradition.

Ja har däremot det taiwanesiska dataföretaget Acer fått. Deras reklam kommer att synas vid sidlinjerna på Camp Nou framöver.

ENGLAND

De klubbar som åker ur Premier League går en dyster ekonomisk framtid till mötes.

Den skarpa varningen kommer från finansfirman Barclays Wealth.

”Det är en realitet att den som inte är med i Premier League eller Champions League har en tuff situation” säger Henk Potts på Barclays Wealth till Sportbusiness.com.

”Klubbarna som åker ur kommer i framtiden inte ens att klara sig tack vare de fallskärmsavtal som finns och får mycket svårt att ta sig till tillbaka”.

Henk Potts menar att klubbarna måste bli medvetna om scenariot och agera därefter i en mer kollektiv anda.

ASIEN

De asiatiska ligorna måste moderniseras för att framöver kunna konkurrera med resten av världen.

Det anser AFC, det asiatiska förbundet. Tio ligor, bland annat i Sydkorea, Japan, Saudiarabien, Singapore, Kina och Iran ska genomgå en uppfräschning på alla plan, såväl administrativt, kommersiellt som sportsligt.

”Dagens fotboll måste drivas efter affärsmässiga modeller samtidigt som sportens särart skyddas” säger Mohammed bin Hamman, Sepp Blatters bästis och president i AFC.

”Vi har mycket att lära av ligor i andra länder, speciellt då England. Erfarenheter som ska hjälpa asiatisk fotboll att bli mer attraktiv för sponsorer, media och publik. Vi ska skapa en fotbollsindustri som lockar till investeringar i Asien”.

ZIMBABWE

Förra säsongen spelade Premier Soccer League utan sponsor.

Den här säsongen förbarmar sig finansinstitutet CBZ Holding och bidrar med 15 miljoner kronor.

Musongela Ndlova, representant för regerande mästarna Highlanders säger att ”nu har spelarna något att kämpa för. Förra året gick alla lika tomhänt när serien var slut, inte ett öre skilde mellan ettan och sista laget”.

VENEZUELA

Copa America är på väg att bli ett av världens största idrottsevenemang.

Åtminstone vill Traffic Sports få oss att tro det. Traffic Sports säljer tv-rättigheterna, har full kontroll över sponsring och souvenirförsäljning, samt full kontroll över varumärket Copa America 2007.

170 länder kommer att sända turneringen, tio fler än för tre år sedan i Peru. 3 500 mediarepresentanter har sökt ackreditering. Man räknar också med rekord i antalet turister, med det sedvanliga uppsvinget för hotell- och restaurangnäringen.

Enligt Silvano Goncalves, Traffic, har Copa America aldrig haft bättre förutsättningar, med nybyggda arenor och en infrastruktur överträffande det mest i Sydamerika.

Svenska tv-tittare kommer att se turneringen i Canal+ Sport. Åtminstone var det sagt så, men sedan betal-tv-kanalen bytt ägare kanske turneringen sålts vidare, precis som kanalen gjorde med ett antal inköpta golfturneringar.

TYSKLAND

Bundesliga kommer att, tack gode gud, heta Bundesliga även i fortsättningen. Deutsche Telekom, som förhandlat till sig en option om att döpa ligan efter firmanamnet, har till slut valt att tacka nej.

DT:s tidsfrist gick ut i helgen, det skulle kostat dem 150 miljoner per säsong att döpa om ligan. Nu nöjer de sig med de hundra miljoner det kostar att ha sin logotyp på alla lagens tröjärmar.

Simon Bank, Frank Östergren

ARTIKELN HANDLAR OM