Storklubbarna kan ge upp slaget

Fotbollens finanser varje vecka med Simon Bank & Frank Östergren

FOTBOLL

EKONOMI Inte nog med att de vill vända fotbollsvärlden upp och ner, nu gör de upp med gamla romerska klyschor också.

Om G14 vinner kriget så kan de ge slaget förlorat.

Det är långköraren om Charleroi-spelaren Abdelmajid Oulmers som nu kan få en lösning. Ni vet, klubben sökte ersättning av Fifa efter att Oulmers skadat sig på landslagsuppdrag.

Kräver lösning

I en intervju med tyska Sport-Bild säger nu G14:s Thomas Kurth att de kan tänka sig att lägga ner anspråken. Vad de kräver? Att Michel Platini hittar en acceptabel lösning på problemet innan säsongen är över.

VÄRLDEN RUNT

KAZAKHSTAN:

Se upp! Efter Borat är det nu dags för the Football Learnings of Europe for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan. Rakhat Alijev, svärson till Kazakhstans president, tänker köpa "en stabil europeisk fotbollsklubb". Målsättningen är att ge kazakiska spelare chansen att få spela i bättre ligor.

RUMÄNIEN

Frank & Bank har upprepade gånger rapporterat om den mer ljusskygga delen av fotbollsbranschen i Rumänien.Vi lär få skäl att återkomma.

I veckan presenterade Romania Libera ett paket av undersökande journalistik, där de påstår att fotbollens mafiosi genom sina metoder undanhållit staten närmare en halv miljard kronor i skattepengar. Som att ta med sig en elefantskulptur i naturlig storlek, om ni frågar Frank & Bank.

TYSKLAND

Puma skyller minskade inkomster 2006 på VM i fotboll.

Trots en 33-procentig ökning av omsättningen blev det bara en vinst på 2,3 miljarder kronor. Förklaringen - eller snarare bortförklaringen - är ökade marknadsföringskostnader med 54 procent, direkt knutna till VM i Tyskland.

Tolv av VM-nationerna, däribland segrarna Italien, har kontrakt med Puma. Bland leverantörer av sportutrustning ligger Puma trea på världslistan, efter Nike och Adidas.

Puma startade 1948 av Rudolf Dassler, bror till Adi Dassler som grundade Adidas. Företaget har 3 900 anställda och en omsättning i medeltal de senaste åren på 1,5 miljarder Euro.

FRANKRIKE

250 miljoner kronor tjänar agenterna varje år på övergångarna i fransk fotboll.

Det visar en 117-sidig rapport som beställts av den franska regeringen. Det är en femtedel av den totala summan som franska klubbar köper och säljer spelare för.

Bakgrunden till undersökningen är de senaste åren har ett antal övergångar varit föremål för undersökning vad gäller svarta pengar och skattefiffel. Nu kräver myndigheterna hårdare kontroll av agenternas verksamhet, bland annat skall licenstilldelningen skärpas. Frank & Bank kan inte låta bli att tänka på Gary Nevilles förslag om att skippa agenterna helt och hållet och låta spelarfacket sköta affärerna.

ENGLAND

Vissa budskap är svåra att tro. Som att Chelsea har gjort en förlust på 1,15 miljarder kronor för det bokföringsår som slutar 30 juni 2006. Förlusten, som är före skatt, är dock en förbättring med 42 procent jämfört med året före. Bland de inkomstsposter som ökat är försäljning av souvenirer. Det gör att Chelsea framöver kommer att satsa alltmer på att bygga en fanbas i Asien, främst då Kina, för att även där ta upp konkurrensen med Manchester United.

MEXIKO

Inga bortafans släpps in, inga fribiljetter delas ut, inga plakat får tas in på arenorna.

I Mexiko snackar man inte bara, man verkställer också.

Efter det senaste huliganbråket i samband med matchen Veracruz-Puma har det mexikanska förbundet, FMF, direkt gått ut med ett stenhårt åtgärdspaket.

Det gäller för alla klubbar i högsta divisionen. Bråket på Luis Fuente utlöstes av bortalagets så kallade fans. De förstörde en hel sektion och kastade in föremål på planen.

Alla klubbar är dock inte nöjda med beslutet. Tolucas ordförande Rafael Lebrija kallar åtgärderna "panikåtgärder och hos oss är bortafans välkomna".

ENGLAND

Varken Chelsea eller Bolton kommer att höja priset på säsongsbiljetter.

Bolton har den här säsongen samma pris som säsongen före, sänkningen för 2007/2008 blir tio procent.

Chelsea kommer att ha samma pris eller möjligen sänka det något för säsongsbiljetter som köps av privatpersoner.

Företag får betala samma pris som tidigare.

ENGLAND

Manchester City är nästa klubb som kan få amerikanska ägare.

Den börsnoterade klubben har officiellt meddelat att man söker nya investerare och att man redan för preliminära samtal med några.

Dessa "några" sägs var Philip Anschutz, bekant från Hammarby, och Michelle Nevelle. Den senare var ett tag intresserad av att köpa Aston Villa.

Simon Bank, Frank Östergren