Fotbolls-VM – en klart lönande affär

FOTBOLL

Modern fotboll är lika mycket industri som sport, lika mycket börs som boll. En enda svensk tidning tar den aspekten på allvar. Varje XL-måndag går Sportbladets Simon Bank och Frank Östergren igenom fotbollsvärldens finanser.

Ecuador

Bonus för gruppspelet kom, men inte för avancemanget till andra omgången. Spelarna i Eucadors VM-trupp har ett halvår efter fotbolls-VM i Tyskland inte fått den utlovade bonus för att man gick vidare från gruppspelet.

Ivan Hurado, som spelar för Al-Arbia i Kuwait, har rest hem för att försöka förhandla fram en lösning med FEF, det ecuadorianska förbundet. FEF hävdar att först måste en överenskommelse göras innan pengarna betalas ut. Spelarna säger att det avtalet var klart redan före VM.

Frankrike

Tv-rättigheter för miljarder bytte ägare i veckan.

Sportfive, som bland annat säljer fotbolls-EM 2008, såldes för knappt 8 000 miljoner kronor till Lagardere SACE. Köparen är Frankrikes största publicistföretag. Huvudägaren Arnaud Lagardere äger på sidan om 20 procent av franska tv-kanalen Canal Plus (som inte har något att göra med den svenska kanalen med samma namn).

Köpet ses som en medveten strategi för att vidga verksamheten på mediaområden utanför Frankrike. Aranud Lagardere sägs också älska fotboll.

England

Gillinghams ordförande Paul Scally kräver att tv-pengarna måste fördelas mer rättvist.

– Det nya tv-avtalet med Sky Sports och Setana är näst intill obscent. Premier League-klubbarna får 700 miljoner per säsong.

– Men så fort en klubb åker ner en division så försvinner 80 procent av tv-pengarna.

Paul Scally kräver att pengarna fördelas på ett mer solidariskt sätt och att det engelska förbundet granskar det nya tv-avtalet. Gör inte FA något vill han att den engelska regeringen ska ingripa och lagstifta om regler för hur den här typen av tv-pengar ska fördelas.

Nigeria

Bråk om vem som är huvudsponsor hotar starten av den nigerianska ligan.

Förra månaden skrev Nigerian Fooatball Leagus styrelse ett fyraårsavtal med en telekombolag.

Men ett konkurrerande teleföretag säger att man har ett huvudavtal skrivet direkt med det nigerianska förbundet. Ett tredje företag, som ansvarar för ligans marknadsföring, propagerar för att ligans eget avtal ska gälla, eftersom förbundsavtalet löper ut om ett år.

Tyskland

VM lönar sig, det visar de senaste sifforna för den tyska ekonomi. Det tredje kvartalet i år visar en BNP-ökning med 0,6 procent jämfört med andra kvartalet. Bundesbanks president Axel Weber säger i ett uttalande att just VM står för huvud­delen av ökningen. Minst hälften av landets turistinkomster under perioden,

4 500 miljoner kronor, hänförs till VM.

Paraguay

45 miljoner kronor, är inte det vad fru Beckham varje vecka shoppar för?

För Paraguays landslag är 45 miljoner vad man får av Adidas för att i tre års tid ha deras logotyp på tröjorna. Avtalet skrevs på för tre månader sedan, men blev offentligt först förra veckan.

Brasilien

Spelarförsäljning och tv-pengar är de två största inkomstgrupperna för de brasilianska klubbarna.

Förra året fick landets 21 toppklubbar 31 procent av sina inkomster från försäljning av spelare och 26 procent från tv. I pengar betyder det 1050 respektive 883 miljoner kronor. Sponsring svarade för 15 procent, medan entreavgifter bara svarade för 6 procent.

Spelarförsäljningen har inte bara stor betydelse för klubbarna. Casual Suravey, som gjort undersökningen, skriver i en kommentar att även för landet Brasiliens ekonomi har transfersummorna en positiv effekt.

Skulle spelarförsäljningen räknas bort är det bara Atletico PR som visar ett positivt kassaflöde.

Fifa

Regeringshjälp och överstatliga insatser för att stoppa alla märkliga klubbköp. Det kräver Sepp Blatter, Fifas ordförande.

Han pekar ut investerare från bland annat Iran, Ryssland, Georgien och den karibiska övärlden. Investerare vars syfte med klubb­köpen, enligt Sepp Blatter, inte alltid är de ärligaste.

–Det finns en tendes i fotbollen just nu vad gäller ägandet som vi måste ingripa mot. Annars kommer stor skada att ske, säger Sepp Blatter.

Han efterlyster ett samarbete mellan Fifa och regeringarna i de länder som är berörda. Enligt nyhetsbyrån Reuters kräver Sepp Blatter bland annat total insyn in de eventuella köparnas ekonomi. Frank & Bank säger hmm. Var det inte just den insynen Sepp Blatter vägrade alla som ville veta var pengarna från bland annat tv-avtal som Fifa skrev tog vägen?

Simon Bank, Frank Östergren