Fotboll - ett nöje för miljardärer

Fotbollens finanser varje vecka med Simon Bank & Frank Östergren

FOTBOLL

EKONOMI Har du hundra miljarder kronor över?

I så fall kan du köpa loss hela Europas toppfotboll.

Annars får du nöja dig med att sitta vid sidan och titta på medan investerare från hela världen ger sig in på marknaden för att tjäna pengar på vårt fotbollsintresse.

Enligt flera bedömare Reuters talat med kommer intresset för att investera i europeisk fotboll att öka även under 2007, inte minst i England där det nya tv-avtalet gör klubbar ännu mer attraktiva.

- Tills den dag Europa sätter ett lönetak för spelare kommer de att behöva mer pengar för att locka spelare och fans, säger Lawrence Schechter vid investmentbanken Schechter & Co Ltd.

VÄRLDEN RUNT

UKRAINA

Hrihory Surkis är president i det ukrainska fotbollsförbundet och han är arg på Polens sportminister Tomasz Lipiec. Ukrainarien anser att den polska regeringens ingripande i mutskandalerna i polsk fotboll försämrar chanserna för det gemensamma ukrainsk-polska budet för att få arrangera EM 2012.

Polens sportminister har stängt av det polska förbundets ledning för att man inte på allvar tagit itu med korruptionen i landets fotboll. Enligt Uefas stadgar är stat och fotboll åtskiljda och åtgärden har fått Uefa att hota med att utestänga Polen från det pågående EM-kvalet.

ENGLAND

900 miljoner kronor i transferpengar omsatte Premier League-klubbarna när transferfönstret var öppet i januari. Detta trots att de stora klubbarna som Manchester United och Chelsea höll hårt i börsen.

Dan Jones på revisionsfirman Deloitte gör analysen att det är de kommande pengarna från nästa tv-avtal som gör att klubbarna vågar spendera så höga summor. Summan för januari 2007 ligger 150 miljoner under samma period 2006, men över både 2005 och 2004.

De klubbar som gjort av med mest pengar är West Ham och Aston Villa.

De flesta spelaraffärer har gjorts inom England, bara cirka 200 miljoner har gått till klubbar utanför Storbritannen.

Klubbarna i The Championship har däremot slagit transferrekord. 300 miljoner har man köpt spelare för under januari.

BOLIVIA

Mario Cuellar har avgått som president för klubben Bolivar. Anledningen är att han enligt ett domstolsutslag gjorts ansvarig för uteblivna löneutbetalningar

till ett antal spelare och till tränaren Luis Orozco. Trots avgången riskerar Marie Cuellar att arresteras.

AUSTRALIEN

Inför VM i Tyskland valde Dwight Yorke (bilden) att förbereda sig för VM i Tyskland i stället för att spela med Sydney FC. Ett val som gör att klubben överväger att stämma honom för kontraktsbrott. Detta trots att den 35-årige före detta Manchester U-spelaren bidrog till att Sydney FC vann A-leauge.

BRASILIEN

Santos har kraftigt sänkt lönerna för den administrativa personalen, inklusive hjälptränarna. Klubben fick förra året ett rejält kassatillskott när Robinho såldes till Real Madrid. Men presidenten Marcelo Teixeira anser att de pengarna redan är förbrukade och nu måste lönekontot minska med 150 000 kronor i månaden. Den ende som inte drabbas är huvudtränaren Vanderlei Luxemburgo, som tjänar cirka 360 000 i månaden.

Frank & Bank drar sig till minnes att namnet Teixeria i kombination med brasiliansk fotboll oftast är lika med ekonomiskt lättsinne, utan att dra några slutsatser i övrigt.

ENGLAND

Liverpool har officiellt bekräftat att den amerikanske affärsmannen George Gillett lagt ett bud på klubben. Det tidigare budet från ett arabiskt konsortium, summan sägs vara runt sju miljarder, ska ha fått nej från styrelsen.

Fansens krav: Billigare fotbollsbiljetter

Frank Östergren, Simon Bank