Trots allt… det mesta är som förut

Fotbollens finanser varje vecka med Simon Bank & Frank Östergren

FOTBOLL

EKONOMI Fotboll i Italien, ja vad ska Frank & Bank säga??

Efter alla ord om hårda tag och tal om officiella insatser är det mesta som förut; Inter vinner, Lucarelli gör mål, och i går sjöng hela Curva Sud Christian Wilhelmssons namn.

Pengar, pengar

Inget har hänt, och orsaken är givetvis pengar. En rapport som Reuters tagit del av visar att den italienska fotbollsindustrin svarar för 0,5 procent av landets BNP. Då räknas allt in, spelarköp, tips, souvenirer, korvförsäljning, tv-avtal, sporttidningar, vaktmästarelöner och så vidare.

Nyhetsbyrån Agipronews rapporterar att den italienska regeringen varje vecka kommer att förlora 30 miljoner kronor om serie A-matcherna ställs in och att de nio miljoner italienare som dagligen läser en sporttidning inte kommer att ha någonting att läsa.

Så vad finns annat att göra än att spela vidare, trots premiärminister Romano Prodis ord om ”robusta” åtgärder.

VÄRLDEN RUNT

USA/ENGLAND

Okej för Beckham, men nu har England invaderat USA på riktigt. I fredags offentliggjordes ett långtgående samarbete mellan Arsenal och Colorado Rapids, som bland annat innefattar att ”the Arsenal Centre of Excellence” startas i Colorado.

Klubbarna ska utbyta idéer och stöd vad gäller affärsverksamhet och sportslig verksamhet, är tanken.

– Vi har bildat en marknadsallians med ett av världens starkaste sportvarumärken, konstaterade Paul Andrews, vicepresident i Kroenke Sports Enterprises, nöjt.

ENGLAND

En gång gick de flesta emigrantfartygen med engelsmän och irländare till USA från hamnen i Liverpool.

På 2000-talet är det amerikanarna som söker lyckan i England. Först tog de över Manchester United, sedan Aston Villa och nu också Liverpool Football Club.

George Gillet och Tim Hicks har ja från klubbens styrelse till att skaffa sig kontroll över Liverpool. Det accepterade budet är värt 70 000 kronor per aktie. Det ger ett värdetal för klubben på 2,4 miljarder. De nya ägarna tar också över en skuld på 610 miljoner.

I USA äger George Gillet NHL-laget Montreal Canadiens och Tim Hicks äger Dallas Stars samt basebollaget Texas Rangers.

Enligt tv-bolaget BBC kommer de nya ägarna att garantera en kommande klubbinvestering på 2,7 miljarder.

ENGLAND

Olof Mellberg byter klädleverantör. Från och med säsongen 2007/2008 kommer Aston Villa att spela i dräkter sponsrade av Nike. Ja, inte bara det, allt i klädväg som klubben kommer att använda i officiella matchsammanhang kommer från Nike. Nuvarande sponsorer är Hummel, ett företag som Frank & Bank har svårt att förstå sig på. Vi minns bilderna av en strålande Dalai Lama med Tibets landslagströja, levererad av världsförbättrarna Hummel. Så långt, så fint. Vad vi inte riktigt förstår är hur danskarna är frihetsidkare med högerhanden – samtidigt som de sponsrar Nordkoreas landslag med vänstern.

HOLLAND

Smart på sidan av fotbollsplan, men inte alls så smart utanför stadion – Guus Hiddink riskerar fängelsestraff för skattefusk hemma i Holland.

Den framgångsrike tränaren, just nu coach för det ryska landslaget, var en länge tid bosatt i Belgien. Detta för att komma undan holländsk beskattning.

Men det är en bosättning den holländska åklagarmyndigheten kallar ”ett skämt”. De menar att gode Guus hela tiden bodde hos sin flickvän, på hotell och ibland på PSV Eindhovens träningsanläggning.

”Hiddink var så tjurskallig att han inte ens lyssnade på sin rådgivare som ville att han åtminstone skulle bo det antal nätter i Belgien som skatteavtalet kräver” säger åklagaren, som kommer att kräva minst 13 månaders fängelse.

AUSTRALIEN

En av Sydney FC:s mäktigaste aktieägare vill bli ännu mäktigare. Anthony La Pagilia försöker få med sig Nick Poilitis, som gjort sig en förmögenhet på bilförsäljning, i ett bud som ska minska Frank Lowys kontroll över klubben. Frank Lowy är Australiens näst rikaste man och sägs enligt Sydney Morning Herald vara intresserad av att släppa sitt 51-procentiga ägande om budet är det rätta.

ENGLAND

West Ham har fått nej till att flytta till Londons nya olympiastadion. Klubben ville ta över arenan efter sommar-OS 2012, men har nu fått beskedet att arenan ska byggas om efter spelen. De 80 000 åskådarplatserna reduceras till 25 000 och arenan kommer mestadels att användas av friidrottare. Det gör att Upton Park, eller Boleyn Ground som den egentligen heter, blir kvar ett tag till. Där tar man in 35 000 personer. Så sprack en bubbla till.

FIFA

376 tv-kanaler sände från förra årets fotbolls-VM i Tyskland.

Lägger man samman alla timmar dessa kanaler sände blir det 73 072 timmar. En ökning med 76 procent jämfört med VM 2002. Det har Sponsorship Intelligence räknat ut, i en undersökning beställd av Infront, det företag som sålde VM till tv-bolag världen över.

Undersökningen bryter ner världens tittande i svindlade detaljsiffror. Den som orkar läsa hela rapporten (kan beställas från Infront Sports & Media AG) förstår varför fotboll är tv-världens guldgruva.

Av alla siffror är den märkligaste dock att den enskilda gruppspelsmatch som lockade flest tittare i ett land var Japan-Kroatien. I Kina tittade 71,5 miljoner på.

Lägger man samman alla kanalers sändningstid var medeltimmarna för varje match 858 timmar inför en medelpublik på 259,9 miljoner.

Kina, Brasilien, Vietnam och Tyskland var de länder där flest tittade i förhållande till folkmängden.

Rikaste klubbarna

Frank Östergren, Simon Bank