Kent Carlzon: Mitt liv är slut

Stjärnagenten uppgiven efter första dagen i skattebrottsmålet: ”Mår skit”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Han riskerar drygt två år i fängelse. Superagenten Kent Carlzon är helt knäckt.

– Mitt liv och min karriär är slut, säger han efter den första rättegångsdagen mot honom.

Foto: Foto: Anders Wejrot
Ex-aggenten Kent Carlzon.

Efter den stora Blåvitträttegången drar nu den andra stora härvan igång.

I går inleddes rättegången mot agenten Kent Carlzon i Göteborgs tingsrätt, där Carlzon står anklagad för grov ekonomisk brottslighet.

Under förhören i går erkände han skattebrott, men bara av normalgraden. Vice chefsåklagaren Lars Lithner gick dock till hårt angrepp mot honom under förhören.

5,5 miljoner kronor svart

Under åren 2001–2005 har Carlzon haft ett hemligt bankkonto i Luxemburg, dit han fått arvoden från bland andra

Anders Svensson och Stefan Selakovic skickade. Pengar, sammanlagt 5,5 miljoner kronor, som han inte har skattat för, vare sig i Sverige eller i Luxemburg. Dessutom har han skickat stora delar av de pengarna till sina barns konton, som han sen själv återigen förfogat över.

– Är det inte så att du fick rådet att inte skicka dem till ditt eget konto, utan i stället att skicka dem till dina barns konton, eftersom skattemyndigheten då skulle få svårare att spåra dem, undrade Lithner.

– Jo, så är det, svarade en stukad Carlzon.

Strax före klockan två i går eftermiddag avslutades den första rättegångsdagen, och en bedrövad Carlzon fick lämna rättegångssal nummer 2.

”Jag skäms för vad jag gjort”

– Jag mår skit, det är det enda jag kan säga. Jag kan inte sova, jag skäms för vad jag gjort. Det är ett helvete.

Försvarets vittne Lars Westman var i går sjuk, så rättegången fortsätter nu på fredag. Till föga tröst för agenten. Han hade velat ha ett slut på sitt helvete i går.

– Jag har väntat i två år, jag blir aldrig av med det. Nu hade jag stålsatt mig för att klara av den här dagen, och så blir han sjuk. Det kan han ju förstås inte hjälpa, men nu blir det ytterligare väntan. Det tar aldrig slut.

Allt talar för att det blir en fängelsedom mot Kent Carlzon.

”Kommer reagera som Benny”

– Då ser jag Benny Gustavsson framför mig. Jag tror att jag kommer reagera på samma sätt. Det är klart att jag är rädd.

Frölunda hockeys förre klubbdirektör fick sitta i fängelse efter klubbens skattebrott på 1990-talet. En vistelse som knäckte honom fullständigt, och han benådades av dåvarande justitieministern Thomas Bodström efter knappt åtta månader för att över huvud taget klara livhanken.

Carlzons advokat Ulrik Smedberg försökte under gårdagen hitta förmildrande omständigheter till skattebrotten.

– Det jag fajtas med åklagaren om nu är hur mycket skatt Carlzon undanhållit. Men att han skulle få ett fängelsestraff på under ett år blir svårt att nå.

FAKTA

FAKTA KENT CARLZON

Kent Carlzon, 56, var tidigare en av Sveriges största och mest kända fotbollsagenter. I sitt stall har han bland andra haft Anders Svensson, Mikael Nilsson, Kalle Svensson, Peter Ijeh, Dusan Djuric, Stefan Selakovic, Christoffer Andersson, Marcus Berg, Fredrik Risp, Gustaf Andersson, Tomas Rosenkvist och Michael Svensson.

I dag har han inte kontrakt med någon spelare, utan försörjer sig på uppdrag han får från klubbar och agentkollegor.

Detta har hänt 2001–2005:

Kent Carlzon bygger upp ett stort stall av framförallt fotbollsspelare. En del av inkomsterna varje år betalas direkt till ett hemligt konto i Luxemburg, för att på så sätt undvika beskattning.

– Jag fick tips från rådgivare om att internationella affärer inte behövde beskattas i Sverige. Nu när vi sitter här så kan man ju anse att jag är rätt pucko som trodde det.

2003:

Carlzon inser att tipsen han fått är felaktiga. Han fortsätter dock att skicka pengar till Luxemburg för att undkomma beskattning.

– I den världen jag vår då så blev det inte så. Det var svårt att veta hur jag skulle ta mig ur det.

Februari 2005:

De återstående pengarna på Luxemburg-kontot förs över till Sverige. Men inte till Carlzons bolagskonto, utan till hans hustrus. Inte heller nu skattar han för dem.

– Jag vet inte varför det blev så, säger Carlzon.

14 april 2005:

En anmälan om misstänkt skattebrott av Peter Ijeh och IFK Göteborg lämnas in till Skatteverket.

1 juni 2005:

Husrannsakan på Kamratgården, hos blåvita direktörer och hemma hos Peter Ijeh.

1 november 2005:

Nya misstankar mot IFK Göteborg och Stefan Selakovic följs av nya husrannsakningar hos ”Sella” och Kent Carlzon. Rätt snart upptäcker ekobrottsmyndigheten kontot i Luxemburg, och också att Carlzon betalat journalisten Olof Lundh svart för olika arbetsuppgifter. I december betalar Carlzon in större delen av den summa han tidigare undanhållit staten.

– Jag har tagit lån på huset, lånat pengar av släktingar, sålt båten. Jag har gjort allt jag kan för att göra rätt för mig.

22 november:

Skatteverket beslutar att upptaxera IFK Göteborg för affärerna med Ijeh och Selakovic. Sammanlagt 13 miljoner kronor ska klubben betala.

23 november 2005:

Kent Carlzon anmäls till Ekobrottsmyndigheten av Skatteverket, misstänkt för skattebrott.

17 november 2006:

Kent Carlzon åtalas på ett flertal punkter för olika skattebrott. De flesta grova.

14 januari 2008:

Rättegången mot Kent Carlzon inleds i Göteborgs tingsrätt. Han åtalas för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, samt grovt skattebrott.

Januari 2008:

Dom faller. Carlzon riskerar drygt två års fängelse och näringsförbud i fem år.