– Agenterna får en tankeställare

Kent Carlzon dömd till två års fängelse: Sänder signaler till andra

1 av 3 | Foto: Foto: ANDERS WEJROT
Knäckt Kent Carlzon är enligt hans advokat ”besviken och ledsen över det hårda straffet”.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Fängelsedomen mot Kent Carlzon, 56, skakar agentbranschen.

Nu kan Skatteverkets specialenhet utöka kontrollerna.

– Agenterna får sig nog en tankeställare efter det här, säger vice chefsåklagare Lars Lithner.

 Kent Carlzon dömdes för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott i två fall och grovt försvårande av skattekontroll till två års fängelse samt näringsförbud i fem år. Det innebär i praktiken att hans agentkarriär troligen är över.

– Kent är i chock. Han är naturligtvis hemskt ledsen och besviken över det hårda straffet. Jag utgår ifrån att han mister sin licens som fotbollsagent, och att han då blir arbetslös har tingsrätten inte tagit hänsyn till. Jag har skäl att tro att vi kommer att överklaga domen, säger Carlzons advokat Ulrik Smedberg.

”Som förväntat”

Vice chefsåklagare Lars Lithner:

– Tingsrätten dömde som jag förväntat mig och gick helt enligt vår linje. Man kan säga att jag är nöjd även om man kan tycka att det borde vara ett längre fängelsestraff.

Det är första gången i Sverige som en agent döms för brott i sin verksamhet. Gårdagens dom kan få konsekvenser för hela branschen.

– Eftersom det sker mycket betalningar till utlandet kan det finnas lockelser att undandra skatt. Därför kan det finnas anledning för Skatteverket att titta närmare på branschen. Agenterna får sig nog en tankeställare efter det här och blir kanske försiktigare, men man kan förstås inte dra slutsatser för alla, säger Lars Lithner.

Heidar Hilmersson är chef för Skatteverkets utlandssektion i Göteborg.

”Ett naivt upplägg”

– Klart att den här domen sänder signaler till andra agenter. Men vilken kontrollinriktning vi ska ha framöver kan vi inte kommentera, säger Hilmersson.

Inom agentvärlden är rättsprocessen mot Kent Carlzon ett givet samtalsämne.

Sportbladet har pratat med en av dem.

– Visst snackas det en del. Men jag tror inte att branschen i stort påverkas av att en person har fuskat. Och att det här skulle vara ett utbrett problem har jag väldigt svårt att tänka mig. Det som Carlzon har sysslat med känns som ett naivt upplägg och det verkar inte ha funnits några spärrar. Gör man fel får man stå sitt kast.

FAKTA

Detta har hänt:

2001–2005: Kent Carlzon bygger upp ett stort stall av framför allt fotbollsspelare. En del av inkomsterna varje år betalas direkt till ett hemligt konto i Luxemburg, för att på så sätt undvika beskattning.

2003: Carlzon inser att tipsen han fått är felaktiga. Han fortsätter dock att skicka pengar till Luxemburg för att undkomma beskattning.

14 april 2005: En anmälan om misstänkt skattebrott av Peter Ijeh och IFK Göteborg lämnas in till Skatteverket.

1 juni 2005: Husrannsakan på Kamratgården, hos blåvita direktörer och hemma hos Peter Ijeh.

1 november 2005: Nya misstankar mot IFK Göteborg och Stefan Selakovic följs av nya husrannsakningar hos Selakovic och Kent Carlzon. Rätt snart upptäcker Ekobrottsmyndigheten kontot i Luxemburg, och också att Carlzon betalat journalisten Olof Lundh svart för olika arbetsuppgifter. I december betalar Carlzon in större delen av den summa han tidigare undanhållit staten.

22 november: Skatteverket upptaxerar IFK Göteborg för affärerna med Ijeh och Selakovic.

23 november 2005: Kent Carlzon anmäls till Ekobrottsmyndigheten av Skatteverket, misstänkt för skattebrott.

17 november 2006: Kent Carlzon åtalas på ett flertal punkter för olika skattebrott. De flesta grova.

14 januari 2008: Rättegången mot Kent Carlzon inleds i Göteborgs tingsrätt. Han åtalas för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll, samt grovt skattebrott.

1 februari 2008: Kent Carlzon döms för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott i två fall och grovt försvårande av skattekontroll till två års fängelse samt näringsförbud i fem år. Enligt domen uppgår skatteskadan till knappt 3,7 miljoner kronor.