Fotbollen hyllar den nya satsningen

Tommy Söderberg: Nu kan vi träna året runt

FOTBOLL

Fotboll och trav i samma arenaprojekt.

Det ska bli verklighet för Brommapojkarna och Solvalla som satsar på en idrottsanläggning i anslutning till Solvalla travbana.

Men ännu är inte finansieringen helt klar.

Mellan 700 och 750 miljoner kronor kommer arenaprojektet, som döpts till ”Framtidens mötesplats”, att kosta. För dessa pengar får man:

En inomhusarena med en fullstor fotbollsplan med konstgräs och 12500-15000 åskådarplatser. Arenan ska vara flexibel för att kunna användas för ett flertal andra idrottsevenemang, samt hästauktioner och konserter.

Med tillhörande gym och hälsocenter.

En skola, idrottsakademi, med plats för 600 elever.

Hotell- och konferensanläggning.

Affärer.

Hyllas av fotbollsfolket

– Ledorden i projektet är ungdomsidrott, utbildning och hästsport, säger Solvallas vd Stefan Lundborg.

– Arenan behövs för det finns en enorm efterfrågan på en inomhusarena i fotboll. Det saknas också arenor för ridsportevenemang som hoppning och dressyr.

Brommapojkarna är intresserat av att driva projektet för att klubben saknar bra förutsättningar att bedriva fotbollsträning för alla sina lag under vintern.

– Här får vi både en bra vinterarena för träning och matcher och en bra idrottsakademi, säger klubbdirektören Ola Danhard.

Enligt kalkylerna skulle BP också få lägre kostnader för planhyra än vad man har i dag.

U21-förbundskaptenen Tommy Söderberg välkomnar också planerna på arenan.

– Den enda inomhushall vi haft i Stockholm, för fotbollen, ligger i Spånga och är 40x60 meter. Så det här betyder otroligt mycket för fotbollen. Nu får vi en chans att träna och spela fotboll året runt, säger Söderberg.

Solvallas intresse för arenan beror främst på att man hoppas kunna locka till sig fler åskådare, och kanske även aktiva.

– Vi har vikande antal åskådare och aktiva inom travet. Dessutom har vi ett stort markområde som är dåligt utnyttjat. Med arenan kan vi bredda publiken, säger Lundborg.

– Det låter fantastiskt om det här kan påverka återväxten i travet, säger travtränaren Stig H Johansson.

Finansieringen för projektet är inte klar.

– Vi har varit i kontakt med flera tänkbara finansiärer. Det finns intresse och från några har vi muntliga löften. Nästa fas är att säkra finansieringen och få bygglov, säger Lundborg.

Om allt går enligt planerna kan arenan börja byggas nästa år och stå klar 2011.

Ingela Ahlberg/TT