”Maradonas arrogans äcklar mig”

Fifa ville tysta ner dopningsskandalen 1994

1 av 2 | Foto: ANJA NIEDRINGHAUS
Lennart Johansson går till hårt angrepp mot Maradona och Fifas tidigare president João Havelenge.
FOTBOLL

Lennart Johansson går till hård attack mot Diego Armando Maradona i sin biografi.

Den förre Uefapresidenten skriver också om hur Fifa-presidenten João Havelenge försökte tysta ner det hela när den argentinske legenden fastnade i dopningsnätet 1994.

Lennart Johansson, 78, var Uefas president mellan 1990-2007. Den 3 juni släpps hans biografi I fotbollens tjänst. I den berättar han bland annat om sina känslor för Diego Armando Maradona, av många ansedd som världens bäste fotbollsspelare genom tiderna.

I VM 1994 åkte Maradona fast för dopning och Johansson var ansvarig för organisationen. Skandalen exploderade, men hade Fifa-presidenten João Havelenge fått som han ville hade det kanske aldrig blivit känt.

”Och när Maradona väl var testad kom ett koppel av advokater som använde alla tänkbara tricks för att fördröja ärendet. Skandalen skulle tystas ner, skriver Johansson.”

”En bortskämd diva”

Den förre Uefapresidenten konstaterar nöjt att advokaterna aldrig lyckades. Maradona fick lämna VM och det verkar Johansson inte ha haft något emot.

”Han har alltid, i mina ögon, uppträtt som en bortskämd diva”, skriver Johansson.

Han fortsätter:

”När vi skulle dela ut priset "världens bäste fotbollsspelare" i Zürich kom han inte ens i tid. Pelé gjorde entré med stil och artighet och framförde sitt tack för att få vara med. När Maradona så småningom anlände satte han sig nonchalant ner på en stol och upplyste omgivningen om att "det finns bara en Maradona och han är bäst...”

Misstänkt domarbyte

Till slut övertalades Maradona att ta emot priset, men det förändrar inte Lennart Johanssons känslor inför argentinaren.

”En sådan arrogans och stöddighet äcklar mig”, skriver han.

Den svenske Uefapresidenten berättar också om sina misstankar att João Havelenge styrde domarvalet inför semifinalen mellan Sverige och Brasilien i VM 1994.

”En sydamerikan fick uppdraget och som av en tillfällighet blev Sveriges lagkapten och nyckelspelare Jonas Thern utvisad efter tio minuter. Jag tror vad jag vill men jag har aldrig talat offentligt om den saken förut”, skriver han.