”Jag hatar svenska fotbollen”

Thern riktar skarp kritik mot sina kollegor

FOTBOLL

Vi orkade inte stå emot Ryssland – men enligt Jonas Thern är problemen större än så.

För Sportmagasinet berättar kaptenen bakom svensk fotbolls stoltaste ögonblick på 50 år om vad som gör honom riktigt arg:

Svensk fotboll.

Foto: OLA AXMAN

Jonas Thern var svensk lagkapten under VM i USA -94, men i dag tränar han eleverna på ett fotbollsgymnasium i Värnamo.

Och berättar öppet om sitt missnöje över svensk fotboll.

– Jag tycker att svensk fotboll är tråkig, jag hatar den. Den är stängd tidigt för utveckling och framför allt stryper du ungdomar som är kreativa. Man hör föräldrar som ropar till sina elvaåringar att de ska slå ut till inkast när de blir pressade. Då vill jag gråta, säger han till Sportmagasinet.

Vad borde vi göra annorlunda?

– Det är lite fult i Sverige att nivågruppera träningar, men jag skäms inte för att säga att det är bra. Det gynnar de bättre spelarna, men främst de som är lite sämre.

Många fel grundläggs i ungdomsfotbollen, men Thern anser också att det är logiskt att inget svenskt landslag har upprepat det fjorton år gamla bragdbronset.

Stämningen i lagen har helt enkelt varit för dålig.

”Inte samma glädje”

– Jag tror inte att dagens landslag har det som vi hade, inte samma glädje. Vi fick

något gemensamt, blev en jävla bra grupp där vi respekterade varandra. I?dag har det individuella fått ta överhanden. De har till och med haft bråk och slagsmål på träningen, det är ju klara bevis för att gemenskapen inte är perfekt, säger han.

”Alltid hatat block”

Efter att Thern avslutade sin aktiva karriär i Glasgow Rangers återvände han till Sverige för att träna Halmstad.

När han nu dragit sig ur elitfotbollen riktar han en känga mot flera svenska kollegor.

Och budskapet är enkelt: Måla inte upp så mycket taktik.

– Jag har alltid hatat block. Ju mer en tränare skriver, ju fler pilar han ritar inför matcherna om vad alla ska göra, ju räddare är han för kritik om det går åt helvete. Det är ett sätt att få ryggen fri.

FAKTA

Vad tycker du om Jonas Therns kritik?

Bo Nilsson Helsingborg:

– Den hårda styrningen är inte alls bra. Vi måste bli bättre på att skapa en bredare utbildning för våra unga spelare, vi stoppar in dem i fack alldeles för tidigt. Jag håller med Jonas om att det är en fara. Vi måste hävda oss för att hänga med i Europa nu, så något måste hända.

Sören Cratz IFK Norrköping:

– Det finns bra och dåliga tränare, men jag tror gement att vi försöker utbilda alla till att rulla boll. Det behövs pilar och block för att få in taktiken, men jag blir irriterad när spelarna inte får dribbla – de kommer ju efterhand lära sig att värdera läget. Det finns för mycket resultathysteri i ungdomsfotbollen.

Stefan Rehn IFK Göteborg:

– Vi har länge pratat om att träna på funktionell teknik för att utveckla individen. Jag vet inte hur taktiskt styrd ungdomsfotbollen är i Sverige i? dag, men åtminstone i IFK Göteborg försöker vi individanpassa allt. Så jag kan inte hålla med.