Donadoni sparkad

Klart i dag: Italienske förbundskaptenen får lämna sitt jobb

FOTBOLL

Donadoni ut. Lippi in.

I dag sparkade det italienska fotbollsförbundet förbundskaptenen.

Marcello Lippi väntas ta över inom kort.

Foto: ANTONIO CALANNI

Efter ett möte mellan Donadoni och det italienska fotbollsförbundets ordförande Giancarlo Abete i dag bekräftades de uppgifter som cirkulerat hela veckan: Donadoni får gå och förbundet bryter därmed hans kontrakt.

”Uppskattning och respekt”

”Ordförande Abete berättade om sin uppskattning och respekt för den seriositet och kvalitet som Donadoni visat i sitt uppdrag som förbundskapten. Abete förklarade förbundets beslut och att man anser det naturligt att avsluta samarbetet” skriver det italienska förbundet på sin hemsida.

Roberto Donadoni, 44, förlängde sitt kontrakt med två år strax innan EM drog i gång, men i överenskommelsen fanns också en klausul som gjorde det möjligt för båda parter att bryta kontraktet inom tio dagar efter Italiens utträde ur turneringen.

Vunnit CL tre gånger

Donadonis facit med landslaget är 13 segrar, fem oavgjorda matcher och fem förluster.

Som spelare vann Roberto Donadoni Champions League tre gånger och Lo Scudetto fem med Milan. Som tränare har han lett bland annat Livorno i Serie A innan han tog över som italiensk förbundskapten efter VM-guldet för två år sedan.

Nu pekar allt på att att Marcello Lippi, som ledde Italien till VM-guld i Tyskland 2006, tar över ansvaret för ”Gli Azzurri”.