”Vägrar att tro att supandet blivit en kultur”

Idrottsbossar fördömer fyllan bland elitidrottare

FOTBOLL

I söndags åkte ännu en allsvensk spelare fast för rattfylla – och listan på alkoholpåverkade elitidrottare bakom ratten bara växer.

– Jag vägrar att tro att supandet har blivit en kultur bland idrottarna, säger Svensk elitfotbolls generalsekreterare Tommy Theorin.

RF:s Karin Mattson.

Fotbollsspelarna Dulee Johnson, Dusan Djuric, Daniel Mobaeck och nu senast Dusan Melichárek. Lägg därtill rallyföraren Daniel Carlsson och en före detta landslagsspelare i ishockey och listan över elitidrottare som i år misstänks för rattfylla börjar bli lång.

– Rattfylla är förkastligt vem som än står bakom, det är bara att fördöma rakt av. Och det känns som det har varit rätt många nu på sistone, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson.

TT: Vad kan det bero på?

– Idrotten är en del av samhället och det som finns i samhället finns ju också hos oss. Men det är viktigt att understryka att det som hänt inte i något fall har skett i koppling till idrotten. Vad det handlar om är enskilda vuxna individer med starkt eget ansvar.

Riksidrottsförbundet (RF) lämnar konsekvensarbetet åt föreningarna. Själva arbetar man mer förebyggande, i barn- och ungdomsverksamheten, ledarutbildningar och så vidare.

– Självklart sänder det som har hänt ut negativa signaler, men förhoppningsvis kan klubbarna lyfta fram det på ett konstruktivt sätt, säger Mattsson.

Rolf Jönsson, RF:s handläggare i trovärdighetsfrågor, håller med:

– Det är viktigt att klubbarna följer upp det här. Men varje händelse är unik, säger han.

– Rent logiskt är det rimligt att anta att eftersom alkoholkonsumtionen ökar i samhället ökar den också i idrotten. Och ökar alkoholkonsumtionen ökar ju även rattfyllan.

Hur idrottarna har tid och ork att ägna sig åt supande är dock något som Svensk elitfotbolls Tommy Theorin inte kan förstå.

– Med den intensitet med träning och matchning som finns i dag fattar jag inte hur man orkar rumla runt. Och att sen dessutom sätta sig bakom en ratt... det är fruktansvärt dåligt agerande, säger Therorin.

TT: Vad kan man göra?

– Klubbarna måste agera och se till att det aldrig händer igen. Vi ställer ju krav på våra supportrar, då måste man kunna ställa krav på spelarna också.

Fotbollslandslagets förbundskapten Lars Lagerbäck fick i samband med en presskonferens på tisdagen frågan om alkohol och idrottare.

– Det där ska nog egentligen inte jag ha några synpunkter på, men av de fall som jag har sett och hört tycker jag att klubbarna har agerat bra, sade Lagerbäck.

– Samhället har ju sin gång vad gäller förseelsen, sen får klubbarna hantera det hela på det sätt man bedömer vara bäst.

FAKTA

Idrottare och rattfylleri

1 januari 2008

Förre Halmstadsspelaren Dusan Djuric kör bil på en cykelväg i Halmstad. Ett alkoholtest visar att utandningsluften innehåller 0,24 promille alkohol (nära 0,5 promille i blodet), mer än dubbelt så mycket som lagen tillåter.

14 februari 2008

AIK-spelaren Dulee Johnson grips av polis i centrala Stockholm och ett blodprov visar att han har drygt 1,7 promille alkohol i blodet. Johnson åtalas för grovt rattfylleri och olovlig körning då han dessutom saknar körkort.

21 juni 2008

En elitspelare i ishockey hittas sovande i sin bil i Norduppland. Ett blodprov visar att spelaren har 1,69 promille i blodet. Den tidigare landslagsspelaren riskerar åtal för grovt rattfylleri och våldsamt motstånd, men nekar till anklagelserna och säger att han lagt sig i bilen för att sova.

22 juni 2008

Rallyföraren Daniel Carlsson försöker smita från en poliskontroll i Kil men upptäcks. Ett blodprov avslöjar en promillehalt på 0,79, extra olämpligt med tanke på att han drev ett projekt för nykterhet i trafiken.

14 augusti 2008

Elfsborgsspelaren Daniel Mobaeck kör hem efter en lagfest men kör rakt in i en husbil. Mobaeck har 1,62 promille alkohol i blodet och riskerar att åtalas för grovt rattfylleri.

7 september 2008

Malmö FF:s målvakt Dusan Melichárek åker fast för fortkörning och rattfylla. Utandningsprovet visar 0,21 promille, som motsvarar drygt 0,4 promille i blodet. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM