Kim Christensen Blåvitts hjälte

Första cuptriumfen på 17 år

IFK Göteborg är nya cupmästare efter stor dramatik.
FOTBOLL

1991 blev IFK Göteborg mästare i Svenska cupen. Sedan dröjde det 17 år innan de blåvita åter fick jubla över en ny cuptriumf, men det satt minst sagt hårt åt och i slutändan var det Kim Christensen som var den stora cuphjälten för Blåvitt.

Foto: Bildbyrån
Kim Christensen och Pontus Wernbloom i vild segerglädje efter straffavgörandet.

Matchen kunde ha slutat hur som helst och en blåvit seger under ordinarie tid eller under förlängningen hade varit lika rättvis som en Kalmar-dito. De riktigt heta målchanserna lös saknades under de första 90 minuterna och i halvtid var Rasmus Elm rejält missnöjd med hur serieledarna uppträdde.

– Vi är inte riktigt vakna. Vi blir alldeles för passiva, vi måste upp på tårna, sa han till TV4.

Fantastiska räddningar

Ändå var det först i förlängningen som matchen tog riktig fart. Gustav Svensson kom närmast att avgöra för gästerna, men hans skott tog i stolpen via Kalmar-målvakten Petter Wastås fingerspetsar. Den stora målvaktshjälten var ändå danske Kim Christensen i det blåvita målet. Kalmar vaskade nämligen fram ett par riktigt heta möjligheter att avgöra och båda gångerna stod dansken i vägen.

Först när David Elm kastade sig fram och nickade så räddade Christensen med knäet. När samme Elm sköt räddade han med axeln och när det var dags för straffavgörandet var IFK-målvakten uppvärmd och fick också till slut bli matchhjälte.

KFF jagar SM-guld

Till att börja med genom att sätta sin egen straff och sedan genom att rädda när Marcus Lindberg sköt svagt. Pontus Wernbloom kunde sedan ta tillfället i akt och sätta den avgörande straffen.

– Fantastiskt av Kim att sätta mig i den positionen, det var kul att få vinna, säger Wernbloom till TT.

IFK Göteborg har därmed kvalificerat sig för kval till Uefacupen nästa år.

– Mycket viktigt. Vi lärde oss mycket av att spela i Europa i år. Ska bli kul att testa vingarna därute igen, säger Wernbloom.

”Det svider”

Kalmar FF får jaga vidare mot SM-guldet och lagkaptenen Henrik Rydström var mycket besviken efteråt.

– Vi hade sett det som något fint, så det här svider. Man får inte så många chanser att plocka hem titlar i Sverige.Och jag tycker vi hade hetaste chanserna i förlängningen, lägen man vanligtvis får utdelning på, säger han till TT.