HAN JAGAS AV ÅLBORG

Revanschen – Norling ett namn för danska mästaren

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
uppfyller kraven I måndags sparkades Rikard Norling av AIK. Nu är han aktuell för danska mästaren Ålborg enligt danska tidningar. Norling är ung, erfaren och modern – kriterier som Ålborg sägs efterlysa.
FOTBOLL

Rikard Norling, 37, fick sparken från AIK under dramatiska omständigheter.

Nu kopplas han samman med tränarjobbet i Champions League-klubben Ålborg.

– Jag vet vem Rikard Norling är, säger Ålborgs sportdirektör Lynge Jakobsen.

Enligt uppgifter till danska Berlingske Tidende, som Sportbladet har tagit del av, har Rikard Norlings namn tidigare nämnts när Ålborgs ledning har diskuterat framtida tränare. Men så länge Norling skördade framgångar i AIK blev en kontakt aldrig aktuell.

Men efter måndagen – då AIK sparkade Norling – är läget annorlunda.

Nu ska Ålborgs intresse, enligt uppgift, återigen ha väckts till liv.

”Säger ingenting”

– Vet du vad? Jag måste säga att jag inte har några kommentarer till det. Vi håller fast vid att vi inte säger något om vår nye tränare innan vi har något konkret, säger Ålborgs sport-direktör Lynge Jakobsen när han konfronteras med Rikard Norlings namn.

Vet du vem han är?

– Jag vet vem Rikard Norling är. Men jag kan inte hans profil.

Ålborg sparkade nyligen tränaren Bruce Rioch och Allan Kuhn har ansvaret i väntan på en permanent lösning.

Enligt Ekstra Bladet anser Ålborg, som i våras tog klubbens första ligaguld på nio år med svenske Erik Hamrén som tränare, att

Rikard Norling uppfyller flera nödvändiga kriterier för att få jobbet.

Han är ung, bara 37 år gammal, han har erfarenhet från högsta nivå; Champions League (som assisterande tränare till Stuart Baxter), Europaspel och allsvenskan och han har markerat sig som en modern tränare med höga ambitioner.

Nordisk lösning

Lynge Jakobsen till Ekstra Bladet:

– Vi söker en nordisk lösning, det stämmer, men vi har flera namn i åtanke. Mer vill jag inte säga om tränarsituationen.

AIK:s kommunikationschef Sophie Josefsson på frågan om Rikard Norling är fri att ta ett nytt jobb i dag om han vill:

– Det vet inte jag dess-värre. Men vad jag förstår det. Ja. Det vill säga, jag har aldrig hört att han inte skulle vara fri.

Sportbladet var i går i kontakt med Rikard Norling men han avböjde att kommentera danskarnas intresse.

FAKTA

Svenska tränare som gjort succé i Danmark

Hans Backe

Den namnkunnigaste av dem alla. Kung i Danmark efter totalt fyra ligaguld, med Ålborg och FC Köpenhamn. Hjälper nu Sven-Göran Eriksson med Mexikos landslag.

Erik Hamrén

Förde i våras Ålborg till ligaguld efter fyra år i klubben. Blev även ett brons 2007. Sedan tog han över Rosenborg. En riktig vinnare som faktiskt en gång i tiden (1990–1991) tränade just Rikard Norling i Brommapojkarna.

Hans Eklund

Den gamla allsvenska skyttekungen tillträdde som chefstränare i Viborg FF 26 november 2007. Är oerhört omtyckt i klubben efter sin tid som hyllad spelare. Ska försöka föra tillbaka laget till SAS-ligan.

ARTIKELN HANDLAR OM