”Vill satsa på tränarkarriär”

Tomas Brolin om en comeback till fotboll, tiden som fick honom att sluta och Zlatan

Tomas Brolin har redan en fin fotbollskarriär med två Guldbollen-priser bakom sig. Nu överväger han att bli andratränare i allsvenskan.
FOTBOLL

Han vann Guldbollen två gånger och kunde ha fått fler om han inte slutat i landslaget 26 år gammal.

Nu berättar han om den tunga tiden i Leeds som förintade karriären.

– Jag fick smuggla in vatten till träningarna. De fattade inte att elitidrottsmän behöver vatten när de idrottar, säger Tomas Brolin, 38.

Vi träffar Tomas Brolin på restaurangen Undici i centrala Stockholm.

Det är öde på Undici och kommer så att förbli. Inte så konstigt eftersom Tomas Brolin har blivit av med tillståndet att servera alkohol.

– Det gäller i 3,5 år framöver. Helt felaktigt. Men jag orkar inte älta det där något mer. Nu ska jag sälja restaurangen. Det är över. Trist, vi skulle ha firat åtta år i förra veckan, säger Brolin.

Han ser pigg och frisk ut, trots den arbetsamma perioden när Undici blev av med utskänkningstillståndet.

Hans livsverk går under och den restaurang med personal som han vårdat som ett fotbollslag med sammanhållning och speciell matkultur där Italien och Norrland mixats samman har splittrats.

Men Undici kommer åtminstone att leva upp en kväll till.

– Det blir efterfest här efter Fotbollsgalan. Det är inte jag som har hand om festen utan en annan restaurang har hand om evenemanget, säger Brolin.

Ångrar inte Leedsflytt

Givetvis kommer Guldbollen-vinnaren att fira på Undici i övermorgon.

Ett pris som Brolin fått ta emot två gånger.

Om inte karriären tagit slut så snabbt, kunde Brolin kanske ha fått utmärkelsen fler gånger.

Men ett klubbyte blev Brolins fall.

Något han dock vägrar att erkänna eller ångra i dag.

– Jag kan inte ångra att jag gick till Leeds från Parma 1995. Jag fick löften och jag litar på personer, säger han.

”Höll inte sina löften”

Men bytet till Leeds blev aldrig som Leeds eller Brolin tänkt sig.

– Det var Leeds och managern Howard Wilkinsson som inte höll vad de lovade. När jag förhandlade med dem sa de att de ville ha mig som en mittfältare, en motor i laget. Men jag spelade inte på mitten en enda gång, säger Brolin och blir lite stel i ansiktet.

Perioden i Leeds förstörde hans karriär och Tomas Brolin blev aldrig mer en fotbollsspelare, och världsstjärna, av den klass som skämde bort svenska folket i VM 1990, EM 1992 och VM 1994.

– Det finns så mycket att säga om tiden i Leeds. Jag har sagt att jag ska skriva en bok om det som hände.

– Jag kunde inte vara tyst. Och sa vad jag tyckte till Wilkinsson. Kanske var det korkat gjort för min karriär, men jag är inte en sådan som bara ställer mig i ett led och nickar.

Brolin är mycket kritisk till hur Leeds skötte sina spelare. Rutinerna för mat, dryck och hälsa var värdelösa.

– Vi fick inte ha vatten med oss på träningarna. Det vet väl alla som någon gång idrottar att man måste dricka vatten för att kunna prestera. Men inte i Leeds. Jag smugglade in vatten, minns jag.

I dag skakar han på huvudet åt minnena, åt Wilkinsson och åt åren i Premier League som sänkte honom.

– Motivationen försvann där. Jag orkade inte bry mig eller spela fotboll något mer. Kanske beror det på min uppväxt där fotboll var det roligaste jag visste och jag la ned all min energi på fotboll. Men allt bara rann iväg från mig efter åren i Leeds.

I dag har Tomas Brolin ingen kontakt med fotboll.

Han använder det engelska begreppet ”fed up” på frågan varför han inte har något samröre med fotboll.

– Jag har sett den smutsiga verksamhet som finns i fotbollen; svek och utnyttjande.

Vill bli andretränare

Men han säger ändå att han skulle kunna tänka sig att göra comeback i allsvenskan. Inte som huvudtränare eller fotbollsagent, som några av hans vänner i 94-laget arbetar som.

– Kan tänka mig att bli andretränare i allsvenskan. Vill jobba med individuell utveckling. Det skulle kunna vara roligt och intressant. Men jag har inte fått någon förfrågan eller så.

Men tränarkarriären ligger en tid framåt. Nu är det en försäljning av Undici som ligger närmast i tiden.

Men först väntar Fotbollsgalan – och Brolin ger ett experttips om vem som vinner Guldbollen.

– Det blir nog Zlatan. Säsongen i Inter är riktigt bra.

FAKTA

Om Zlatans chans till en redje Guldboll:

– Ja, det borde han få. Det är svårt att se att någon annan skulle kunna konkurrera. Han har haft en bra nivå i Inter och vunnit Serie A. Han höll en hyfsad nivå i EM också, även fast han borde ha presterat mer för att Sverige skulle kunna gå långt.

Guldbollen 1990:

– Guldbollen blev startskottet för mitt genombrott. Jag fick utmärkelsen efter ett bra VM i Italien där jag var en av få som kom ifrån turneringen med hedern i behåll. Bland annat gjorde jag mål mot Brasilien och alla mål mot just Brasilien blir klassiska, det hjälpte nog mig att få priset.

Guldbollen 1994:

– Jag gick med foten i ett paket eftersom jag rehabiliterade min fotskada och var hemma i Hudiksvall när jag fick priset. Den säsongen var det mer konkurrens om vem som skulle få Guldbollen. Vi gjorde ett otroligt VM och det var nog många som var aktuella att få priset.