”Räkna bort Rossi”

Sverige slipper stjärnan i U21–EM: Bra för oss

FOTBOLL

GÖTEBORG. Sverige ställs mot favoriten Italien i sommarens U21-slutspel.

Men svenskarna slipper lagets anfallsstjärna Giuseppe Rossi.

– Rossi är med i a-landslaget nu så jag räknar inte med honom, säger Italiens förbundskapten Pierluigi Casiraghi till Sportbladet.

Foto: AP
Giuseppe Rossi kommer troligen inte att vara med i U21-EM.

Italien, Serbien och Vitryssland – och Sverige.

Den svenska förbundskaptenen Jörgen Lennartsson är snabb med att peka ut sitt och kollegan Tommy Söderbergs lag till en underdog i gruppspelet.

Ingen press

– Italien är det lag som har flest U21-slutspel (fem), Serbien har varit i final två av de tre senaste gångerna. Så vi behöver inte känna någon form av press, säger han.

Favoritskapet bär Italien. På presskonferensen efter lottningen sa förbundskaptenen Pierluigi Casiraghi att han räknar med att få med alla enligt åldersregeln tillåtna spelare, trots att ”Gli Azzurri” spelar Fifa Confederations cup under samma period.

Efteråt när Sportbladet frågar honom igen slår han dock fast att han redan nu räknar bort anfallsstjärnan Giuseppe Rossi, Villareals målfarlige anfallare.

Mest namnkunnige

– Jag räknar inte med honom, jag tror att han kommer att spela med A- landslaget som han gjort det sista. Vi har andra bra spelare, våra anfallare är vassa. Men klart Rossi är den mest namnkunnige spelaren, säger Casiraghi.

Jörgen Lennartsson vet inte riktigt om han vågar tro på att Rossi uteblir, men han har inga invändningar om det blir så.

– Det är bra i så fall för oss, om han inte kommer. Han betyder mycket, det är en av deras bästa forwards. Men det är Italien, de har så många bra spelare. De slänger in Mario Balotelli(Inter) istället ...

Även i Spaniens fall krockar U-21-slutspelet med Confederations cup och den spanske förbundskaptenen Juan Ramón Lopez Caro är osäker på om lagets stora stjärnor kommer till Sverige.

– Jag skulle gärna vilja veta, säger han.

Decarmerat Spanien

Jörgen Lennartsson tror endast att Barcelonas supertonåring Bojan Krkic blir aktuell.

– Ingen ska förvänta sig att Fábregas, David Silva och Sergio Ramos kommer, säger han.

Englands förbundskapten Stuart Pearce däremot är helt inställd på att han får med sig alla de stora unga spelarna med Theo Walcott, Arsenal, i spetsen.

FAKTA

Giuseppe Rossi

Nationalitet: Italienare.

Född: 1 februari 1987.

Klubbar i karriären: Parma, Italien 2004. Manchester United, England 2004–2006. Newcastle United 2006–2007 (lån). Parma, Italien 2007 (lån). Villarreal, Spanien 2007–. Kuriosa: Föddes i Teaneck, New Jersey i USA och kunde välja ifall han ville representera det italienska eller det amerikanska landslaget. Han valde Italien.

Kommentar: Mycket avgörs av vilka spelare som kommer och inte, men Spanien och England har det bästa materialet. Kan Toni Kroos lyfta så har Tyskland chansen.

Kommentar: Tyvärr. Jag tror att Sverige kommer att vara riktigt nära – kanske blir det till och med en målskillnadsaffär – men jag befarar ändå att Italien kniper andraplatsen.