– Jag blev utmanad av Robinho i tv-spel

Niva i ny bok om sina fotbollsresor

Erik Nivas bok ”Den nya världsfotbollen”. Niva har besökt 40 länder under sina uppdrag för Sportbladet och Sportmagasinet.
FOTBOLL

Han har hängt med Ronaldinho i Brasilien och träffat Didier Drogba i Afrika.

Han har varit i slumkvarteren där Wayne Rooney växte upp, besökt den bosniska byn där Zlatan har sina rötter och rotat runt i Roman Abramovitjs nya Ryssland.

De senaste fem åren har Sportbladets Erik Niva rest jorden runt sju gånger – och kommit hem med en bok om ”Den nya fotbollsvärlden”.

Femhundra sidor om fotboll, reportage skrivna från drygt fyrtio länder i fem kontinenter.

I dagarna släpps ”Den nya fotbollsvärlden”, boken som sammanfattar hur Sportbladets Erik Niva gjort journalistik med en resväska i ena handen och en fotboll i den andra.

– Det finns ingen bättre genväg till att förstå hur världen fungerar än fotboll. Inget annat engagerar så många människor globalt. Inte religion, inte politik – ingenting.

Gemensam upplevelse

–?Sommaren 2006 sägs fem procent av alla människor som levt under jordklotets historia ha sett VM-finalen.

Aldrig någonsin tidigare har så många människor delat en gemensam upplevelse.

”Blev nästan bortgift”

Vilka är dina starkaste minnen från alla fotbollsresor?

– Oj?… ?Jag blev nästan bortgift när jag följde David Beckham i Kina, och jag blev utmanad i tv-spel av Robinho strax före VM 2006. Jag har druckit öl med en ”Videojugge” i Belgrad, fått en fotograf misshandlad på Sicilien – och så blev jag grundlurad av Zlatans farbror i en straffsparkstävling, säger Niva.

Efter allt du sett – hur ser du på fotbollen i dag?

–?Ingenting får mig att fundera lika mycket på världen som fotboll. Men inget annat får mig heller att glömma allt som det där ögonblicket då domaren står med pipan i munnen och allt är några sekunder ifrån att braka loss. Och boken är förhoppningsvis ungefär som en bra fotbollssäsong. Du är nog lite klokare när du slutade än när du började – men fram-förallt kommer du att ha haft jäkligt kul under tiden.