Rekordavtal för svensk fotboll

Klart i dag: storsponsor pumpar in 119 miljoner – per år

FOTBOLL

Svensk fotboll och Svenska spel är överens om en förlängning av sitt sponsoravtal.

I en uppgörelse som sträcker sig fram till 2013 fortsätter spelbolaget att vara fotbollens huvudsponsor fram till 2013, uppger Svenska fotbollförbundet.

Totalt handlar det om 600 miljoner kronor.

Lars-Åke Lagrell.

Avtalet är, enligt förbundet, rekordstort och ger sammanlagt 119 miljoner kronor per år och omfattar tre parter – Svenska fotbollförbundet (SvFF), Föreningen Svensk elitfotboll (SEF) och Elitföreningen damfotboll (EFD). Avtalet innebär bland annat en ökad satsning på damfotbollen, skriver Svenska fotbollförbundet på sin hemsida.

Bonus för flest bortafans

Uppgörelsen ger också en grund för att tackla de publik- och säkerhetsfrågor som aktualiserats under året. Herrallsvenskans publiksnitt minskade i år med 2 471 åskådare till ett snitt på 7 787. Superettan minskade med 893 till 1 557 och damallsvenskan förlorade 84 åskådare per match till ett snitt av 892.

SEF aviserar nu en morot för att öka publiken igen – vid bortamatcher införs till exempel en bonus för de föreningar som har flest supportrar på sin bortasektion. I det nya avtalet kommer även fair play att manifesteras tydligare på alla nivåer.

TT