Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Sportbladet / Fotboll

”Dra tillbaka motionen”

Bo Lundquist anklagas – har inte klubbarnas stöd i bolagiseringsfrågan

Svenska Fotbollförbundet dras nu in i Sef-striden mellan utmanaren Bosse Johansson och sittande ordföranden Bosse Lundquist.

Ett antal föreningar menar i en skrivelse till SvFF:s Lars-Åke Lagrell att Lundquist inte förankrat bolagiseringsmotionen bland fotbollsklubbarna.

Bo Lundquist.   Bo Lundquist.

– Det är den viktigaste frågan för svensk idrott just nu och vi ber SvFF att dra tillbaka motionen, säger Bosse Johansson.

Svenska Fotbollförbundet har tillsammans med ishockeyförbundet lämnat en motion till riksidrottsmötet i Visby i maj. Fotbollen och hockeyn vill att specialförbunden själva ska få bestämma i bolagiseringsfrågan (över den så kallade 51-49-regeln).

Tre klubbar bakom

SvFF lämnade in motionen utifrån uppgiften att elitfotbollsklubbarna var eniga, men häromveckan fick Lars-Åke Lagrell ett brev av Malmö FF:s ordförande Bengt Madsen. Bakom skrivelsen står tre klubbar (MFF, IFK Göteborg och Öis) samt två distriktsförbund. Madsen skriver att styrelsen för Svensk Elitfotboll (Sef) med Bosse Lundquist i spetsen inte hade förankrat frågan bland klubbarna.

– Jag kan bekräfta att jag har fått brevet och jag har redovisat det för förbundsstyrelsen som har gett Bosse Lundquist och Kenneth Håkansson i uppdrag att gå ett nytt varv bland föreningarna, säger Lagrell.

En enkät skickades nyligen ut till samtliga elitfotbollsklubbar som ska ta ställning till om man tycker att motionen bör stå kvar eller dras tillbaka. Resultatet ska diskuteras i samband med SvFF:s styrelsemöte 17 mars.

”Viktigaste frågan”

Även Elfsborg vill nu att motionen dras tillbaka.

– Vi har beslutat att be SvFF att dra tillbaka motionen. Det här är den viktigaste frågan vi har inom svensk idrott just nu, hur klubbarna ska ägas. Vi vill ha en diskussion innan vi tar beslut. Annars blir det fel tågordning, säger ordföranden Bosse Johansson som är Sef-valberedningens förslag och alltså utmanar Lundquist om posten som Sef-ordförande.

Bosse Lundquist:

– Vid ett möte 12 januari mellan de allsvenska klubbarna, förbundsstyrelsen och Sef-styrelsen föredrogs det här ärendet av Lars- Åke Lagrell. Samtliga klubbar var närvarande och ingen hade då synpunkter på att SvFF skulle lämna in motionen. Dagen efter behandlades frågan igen bland de allsvenska klubbarna, återigen utan protester mot motionen.

Vill inte blanda sig i

Lars-Åke Lagrell bekräftar uppgifterna men vill inte blanda sig i Sef- striden. Han menar att bolagiseringsfrågan inte är slutdiskuterad inom fotbollen och att det kan finnas olika lösningar.

– För min del är det viktigt att minoriteten inte är för stor i en sådan här fråga.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet