Nu kan succélagets ordförande kastas i fängelse

Dalkurds ordförande Ramazan Kizil talade framför militär på turkiskt valmöte

FOTBOLL

Laget rusar genom divisionssystemet – och har gjort sig ett namn genom att värva ex-allsvenska spelare. Men nu hotas Borlängeklubben Dalkurd FF:s ordförande Ramazan Kizil av fängelse efter att ha talat på ett valmöte i Turkiet.

– Det kan bli fängelse, klart att jag är orolig. De kan gripa in men jag backar inte, säger Kizil till dt.se.

I dag ska Ramazan Kizil förhöras av turkisk åklagare. Anledningen är att Kizil misstänks ha brutit mot språklagarna när han talade under ett valmöte i östra Turkiet.

– Jag pratade kurdiska på en valfest i min by i förra veckan. Jag har inte sagt någonting konstigt. Jag pratade på kurdiska om kurdernas rättigheter, säger Ramazan Kizil till dt.se.

"Många tror Turkiet är ett demokratiskt land"

Det var under ett tillfälligt besök i sin hemby i de kurdiska delarna av Turkiet som Kizil talade för ett politiskt parti som enligt Dalkurds sportchef Elvan Cicen är godkänt av de turkiska myndigheterna och har 22 mandat i landets parlament.

– Många tror att Turkiet är ett demokratiskt land, att kurderna har rättigheter, säger Kizil som berättar att militär närvarade och spelade in hans tal.

Ramazan Kizil är ordförande i fotbollsklubben Dalkurds FF, hemmahörande i Borlänge. Klubben har i snabb takt klättrat i det svenska divisionssystemet och spelar nu i division 2.

Kan kastas i fängelse

Så här säger Kizil om att han misstänks för att ha brutit mot de rådande språklagarna:

– De sänder kurdisk tv, men när folk pratar kurdiska så kan resultatet bli så här. De kan gripa in. Men jag backar inte.

Han har nu hjälp av advokat och på hemmaplan i Dalarna stöttar hans klubb honom så gott det går:

– Det här känns inte kul för oss. Vi gör så gott vi kan och är hans länk utåt. Alla står bakom honom. Men det är klart att vi är oroliga att han åker in, säger sportchefen Elvan Cicen till dt.se.

Cicen tycker misstankarna är absurda:

– De startar en kurdisk tv-kanal, men man får inte prata sitt eget språk offentligt. Han har inte gått längst fram i ett demonstrationståg och kastat sten eller gjort något sådant. Bara hållit ett tal.