– Ni måste förstå att EM är lönsamt

Regeringens tvekan får Lars-Åke Lagrell att reagera: ”De måste räkna”

Foto: Getty
Senast fotbolls-EM arrangerades i Sverige var 1992. Då vann Danmark och mästerskapet blev en succé. Åtta lag deltog - numera består ett EM-slutspel av 24 nationer.
FOTBOLL

Regeringen tvekar kring Sveriges och Norges gemensamma EM 2016-ansökan.

Det förvånar fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Regeringen måste räkna ut och förstå att ett fotbolls-EM är lönsamt, säger Lagrell.

Foto: Foto: Bildbyrån
Lars-Åke Lagrell.

Regeringen genom kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth är i grunden positiv till ett svensknorskt fotbolls-EM 2016, men tvekar över prislappen på 3,6 miljarder kronor som behövs till att öka kapaciteten på fyra svenska arenor:

Stockholms nya arena måste upp till 40 000 åskådare.

Ullevi i Göteborg – 60 000.

Swedbank Stadion i Malmö – 35 000.

Olympia i Helsingborg – 35 000.

Regeringens tvekan förvånar Svenska Fotbollsförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell:

– Om Sverige ska ta hem ett arrangemang av den här storleken måste alla berörda hjälpa till. Vi kan inte ha en situation typ friidrotts- VM där all risk togs av Svenska Friidrottsförbundet medan staten tog hand om skatteintäkterna, säger Lagrell.

’Rimligt få in summan’

Förbundet lutar sig mot studier av de samhällsekonomiska effekterna efter EM i Schweiz/Österrike 2008 som granskats av ekonomidoktorn Ossian Stiernstrand, utvecklingschef på Göteborg & Co.

– Det är absolut rimligt att tro att man får in summan (3,6 miljarder) och troligen ännu mer, säger Ossian Stiernstrand.

Lars-Åke Lagrell:

– Regeringen bör först räkna ut vad ett EM-slutspel ger Sverige i form av arbetstillfällen och skatteintäkter. Det torde därefter vara lätt att ta ställning till vad ett affärsmässigt tänkande leder till i form av stöd till de berörda kommunerna samt samarbete med oss. Någon förlustgaranti behövs inte, säger Lars-Åke Lagrell.

Byggs inte arenorna ut blir det inget svenskt/norskt EM 2016, enligt Lagrell.

– Utan utbyggnader av arenorna klarar sig inte vår ansökan i konkurrensen, säger han och syftar på hur Frankrike, Italien och Turkiet står rustade.

Menar du att regeringen har dåligt bollsinne?

– Hittills har vi blivit väl bemötta av Lena Adelsohn Liljeroth och vi väntar på svar. Vi ska också informera oppositionen, vi vill ha enighet runt något som Sverige behöver.

När måste ni ha svar?

– Vi måste göra ansökan färdig under det här året, säger Lars-Åke Lagrell.

FAKTA

Därför tjänar Sverige på ett EM

Jämfört med när Sverige senast stod arrangör, 1992, deltog endast åtta lag – nu 24. Den turneringen blev en succé.

1992 var det ett fotbollsarrangemang – nu ett månadslångt party, med Fanzone på alla spelplatser med storbildskärmar och fyra gånger så många besökare som på matcherna.

Norge räknar med att få in sju miljarder norska kronor bara på utlandsturismen. Och fler matcher kommer att spelas i Sverige än i Norge.

Tolv landslag kommer att vara förlagda runt om i Sverige och på platser som normalt aldrig får direktkontakt med Europas bästa fotbollslandslag.