Delad vårdnad om landets bästa – förloraren är SVT

FOTBOLL

När nu Viasat får delad vårdnad om Glenn Strömberg, finns det tre vinnare och en förlorare.

Vinnarna är naturligtvis Viasat, tittarna och Glenn Strömberg själv.

Förloraren är SVT.

Glenn Strömberg var deras starkaste kort och i en värld där alla bytte skärmmössor med varandra var han exklusiv bara för dem.

Och visst, kommentatorer har lånats mellan kanaler förut.

Men då har det handlat just om kommentatorer, som till exempel Jens Fjellström.

Nu handlar det om SVT:s tyngsta fotbollskrönikör, förmodligen Sveriges bästa, med landets bästa analysmuskel i huvudet och en pondus i snacket som kan sälja sand till beduiner.

Och ja; det är sant – Glenn Strömberg har flaggat för att han skulle kunna tänka sig någonting sånt här länge.

Och nej; – vad bryr sig tittaren egentligen om sådana här prestigesaker?

Kanske ingenting.

Men att det här är en viktig fråga för SVT, oavsett vad de säger sådana här dagar när alla är nöjda och glada i pressutskicken, det är en sak som är säker.

SVT backar på punkt efter punkt

Så sent som förra året ställde sig SVT:s adminstrativa sportchef Rolf Porsborn helt ”oförstående” till Glenn Strömbergs önskan att kommentera vid sidan av.

”Det är ganska enkelt. Våra expertkommentatorer tillåts inte att arbeta i andra kanaler så länge de arbetar hos oss. Ett kontrakt är ett kontrakt. Det är ett exklusivt avtal som vi har med våra profiler. Det är det vi betalar för.” sa han då.

Och ett år senare backar man alltså från alla dessa betongfasta påståenden på punkt efter punkt. Riktigt så enkelt var det alltså inte.

Men egentligen tror jag inte att SVT har ändrat uppfattning en millimeter.

Nu pratas det om att ”samarbetet” innefattar bättre tillgång på nyhetsbilder från Champions League, men ett exklusivt kontrakt med Glenn Strömberg trollar man inte bort med lite reprisbilder i Sportnytt.

I dessa tider, när så mycket handlar om hur man vårdar sitt varumärke, är det inte helt lyckat att halvt släppa taget om det bästa man har.

Sen är ju Strömberg ett intressant fenomen i sig. Utan att han kanske själv har varit med och frammana den, så har man bilden av honom som en tillbakalutad livsnjutare som sitter hemma i Bergamo och skrattar lätt åt överheten. Men under den avspända ytan jobbar en affärsman febrilt med att sälja pasta, tomatsås, kokböcker, kastruller, göra reklam för ett spelbolag och krångla sig ur ett omöjligt kontrakt med SVT för skaffa fram mer tid i rutan åt sig själv.

Nu ingår han i Viasats dreamteam. Det ska bli spännande att se dem alla börja leverera.