Dalkurds ordförande ska kastas i fängelse

Domen: tio månaders fängelse för succélagets ordförande Ramazan Kizil

FOTBOLL

Borlänge-laget Dalkurd har rusat genom det svenska seriesystemet.

Men här kommer en hård smäll för Dalaklubben: ordföranden Ramazan Kizil har dömts till tio månaders fängelse efter att ha propagerat för ett numera förbjudet parti på kurdiska i Turkiet.

– Det är helt oacceptabelt, säger Kizil till TT.

Ramazan Kizil, svensk medborgare och ordförande för fotbollsklubben Dalkurds FF, dömdes på nyårsafton till fängelse i tio månader av en turkisk domstol.

– Jag har bott här i Sverige i 20 år och blir straffad för att jag åkte till Turkiet och pratade mitt eget språk och sade mina åsikter, säger Kizil till TT.

Domstolen: Varför bildade du Dalkurd?

Brottet? Han pratade om det numera förbjudna kurdiska partiet DTP – på kurdiska i Turkiet. ”Propaganda för terrorism” enligt den turkiska domstolen. Enligt Ramazan Kizil fick han under rättegången också svara på frågor om varför han bildade Dalkurd, fotbollsklubben från Borlänge som spelar på division 2-nivå.

Befinner sig i Sverige

Ramazan Kizil befinner sig just nu i Sverige. Direkt efter rättegången i Turkiet reste han tillbaka till Sverige för att inte gripas när domen föll.

– De vet att jag kommer att överklaga till Högsta domstolen och EU:s domstol. De vill inte att frågan om kurdiska språket ska stå på anklagelserna, därför fäller de mig för terrorism, säger Ramazan Kizil till TT.

Turkiska myndigheter genomför just nu en offensiv mot DTP-medlemmar och många personer har gripits. Partiet anklagas för att samarbeta med gerillan PKK. Ramazan Kizil säger att det pågår en kupp mot ”kurder och kurdiska politiker” och att han önskar att Sverige och EU ska agera kraftfullt mot Turkiet.