”Jag har hittat meningen med livet”

Klas Ingessons tal rörde publiken till tårar

FOTBOLL

Klas Ingesson, 41, går en tuff match mot cancern.

Stödet från svenska folket är enormt.

I kväll fick bronshjälten från VM 1994 motta stående ovationer på Fotbollsgalan.

– Jag har faktiskt hittat meningen med livet. Och det är att leva nu. Inte i går, inte i morgon, utan nu.

I mitten av maj slog beskedet ned som en bomb: Klas Ingesson, en av de mest folkkära fotbollsspelarna i Sverige någonsin, hade drabbats av cancersjukdomen myelom, en tumörsjukdom som angriper cellerna i benmärgen.

Svenska folket visade sitt stöd, bland annat genom Sportbladets kampanj Kämpa Klabbe till förmån för Cancerfonden.

Ingesson har under sommaren kämpat mot sin sjukdom och dragit sig undan intervjuer. Men i kväll fanns han åter i rampljuset som prisutdelare på Fotbollsgalan. Ingessons tal berörde publiken, som hade svårt att hålla tårarna tillbaka. Förre landslagskamraten Pontus Kåmark zoomades in med tårar som rann nedför kinderna.

”Blev livrädd”

– Som ni har hört så fick jag ett mindre roligt besked i våras. Jag fick diagnosen cancer, och dessutom kronisk cancer. Och då blev jag mer eller mindre livrädd att jag inte skulle få se mina barn växa upp och inte få vara med om såna här grejer, sa Ingesson uppe på scenen och fortsatte:

– Men tack vare ett stort stöd jag fick av min familj, släkt, vänner, sjuksköterskor, doktorer på hematologen i Linköping, men framför allt alla sms och mejl jag fått från människor som egentligen inte känner mig, men som tagit sig tid och bry sig om att skicka detta lilla mejl till mig, gjorde att jag förstod att det finns faktiskt mycket att göra än, även om det ser tungt ut.

– En annan sak som faktiskt varit ganska positivt med den här sjukdomen, om man nu kan hitta sånt, är att jag hittat meningen med livet. Och meningen med livet är att leva just nu. Inte i går, inte i morgon, utan nu och njuta av det som händer just nu.

”kan inte ligga och dra”

Tidigare i kväll, inför galan, intervjuades Ingesson av Sportbladets webb-tv och sa:

– Jag mår bra. Det var tungt i somras och jag var orolig – men tack vare läsarna och svenska folkets otroliga stöd tog man tag i saken och började kämpa igen. Det är ju kroniskt det här, så jag får leva med det hela livet. Men det är inte säkert att det kommer tillbaka heller, så jag lever lite som jag gjorde innan. Man vet aldrig vad som kan hända.

– Men alla prover vi har tagit har varit bra. Det finns inga spår av cancer i benmärgen. Modet kom tillbaka efter att doktorn berättat att det fanns mer än en plan. Jag började fundera på att ”fan, jag kan ju inte ligga här och dra hela kvällen”. Då får man köra i stället.

FAKTA

Klas Ingesson.

Familj: Frun Veronica, sönerna Martin, 15, och David, 10. Ålder: 41 år. Längd/vikt: 190 cm/105 kg. Klubbar i karriären: 1976–1986 Ödeshög, 1986–1990 IFK Göteborg 53 matcher/9 mål, 1990–1993 Mechelen 99/22, 1993–1994 PSV Eindhoven 12/1, 1994–1996 Sheffield W 17/2, 1996–1998 Bari 94/11, 1998–2000 Bologna 64/4, 2000–2001 Marseille 13/0, 2001 Lecce 19/1. Landslaget: 1989–1998 Sverige 57 matcher/13 mål.

ARTIKELN HANDLAR OM