Kompisarna i tårar efter Ingessons tal

”Jag trodde han skulle dö”

1 av 2
Kåmark grät under Ingessons tal.
FOTBOLL

MALMÖ. Kvällens mest känsloladdade ögonblick var när cancersjuke Klas Ingesson lämnade över priset till Kim Källström som årets mittfältare.

– Det positiva med sjukdomen är att jag har lärt mig meningen med livet. Att leva nu, sa Klas på scenen.

Många gamla kompisar i publiken blev djupt rörda. Tårar rann ned för kinderna på exempelvis förre förbundskaptenen Tommy Svensson och Klas tidigare lagkamrat Pontus Kåmark.

– Jag blev genuint glad och rörd över att se honom så frisk igen. Man kan bara hoppas att det fortsätter, säger Kåmark.

Han tog besekedet om Ingessons sjukdom hårt.

– Då var jag i chock. Jag trodde han skulle dö. Vi har spelat ihop i 10–15 år. Klas är en kanonkille och därför blir man så glad att se honom nu. Den jävla skogshuggaren är inte lätt att ta kål på.

Fri från cancerceller

Det var i mitten av maj i år som Klas Ingesson berättade om att han drabbats av myelom, benmärgscancer. En elakartad och kronisk sjukdom.

– I dag mår jag jättebra. Även om det är kroniskt finns det just nu inga cancerceller kvar i kroppen. Inga spår

överhuvudtaget av cancer. Någon gång kan de komma tillbaka men det skiter vi i nu. Nu kör vi, säger Klas Ingesson leende.

”Klabbe symboliserar urkraften”

För Kim Källström var det något speciellt att få priset från just Ingesson.

– En stor ära. Klas Ingesson har alltid varit en stor förebild för mig. Vi hyllar ofta tekniker och målskyttar men fotboll är så mycket större. Klabbe har alltid symboliserat urkraften. Att man kan jobba i det tysta och ändå vara tongivande.

– Det är inte bara han som får så tunga besked i samhället men jag hoppas att han kan inspirera många att få lite extra kraft och kriga mot sina sjukdomar, säger Källström.

Och många har brytt sig om Ingessons öde.

– Jag hade inte räknat med att få ett sånt stöd när jag blev sjuk, men det var flera tusen sms och mejl som jag fick. Det gjorde naturligtvis att jag kom igång mycket fortare och fick bort de negativa tankarna. Man kände att det går inte att lägga ned nu, säger Klas Ingesson.

FAKTA

I dag mår jag jättebra. Även om det är kroniskt

finns det just nu inga cancerceller kvar i kroppen.

Inga spår överhuvudtaget av cancer. Någon gång kan de

komma tillbaka men det skiter vi i nu. Nu kör vi.

Ingesson i sitt tal på Fotbollsgalan.