”Henke borde ha dykt upp på galan”

Henrik Larsson kritiseras av VM-hjälten Pontis Kåmark

FOTBOLL

MALMÖ/HELSINGBORG. Henrik Larsson hyllades och tackades på Fotbollsgalan – men valde att inte komma dit.

Nu får han skarp kritik av förre landslagskamraten Pontus Kåmark.

– Henke borde ha dykt upp på galan, sedan får han säga vad han vill, säger förre landslagsspelaren Pontus Kåmark.

Fotbollsförbundet ville hylla Henrik Larsson för en lång och framgångsrik karriär – men Henke sa nej tack till Fotbollsgalan.

Något som förvånade många då Malmö bara ligger sex mil från Larssons hemstad Helsingborg.

– Jag satt och var djupt rörd och imponerad över vilken jäkla karriär Henke har haft och väntade på att han skulle komma in på scenen. Men jag blev snopen, häpen och förvånad att han inte var där. Det var jättemärkligt, säger Kåmark – liksom Henke en av bronshjältarna från VM 1994 – till Sportbladet.

”Försökte övertala honom”

– Jag blev besviken. Jag och alla andra ställde oss upp för att han skulle hyllas och det borde väga över, även om han var sur på någonting annat.

Sportbladet har förgäves sökt Henrik Larsson, men i går sa Helsingsborgs tränare Bosse Nilsson:

– Henke tycker att hyllningarna efter sista matchen på Olympia fick räcka. Jag försökte övertala honom att komma men han valde något annat den här kvällen.

”Kan inte förstå”

Det är en förklaring som Pontus Kåmark tycker låter luddig.

– Om han inte har ett giltigt skäl tycker jag att det är svagt. När man ska hyllas är det klart att man kan ta sig dit om det är en halvtimmes bilväg. Det tycker jag att han kan bjuda på, säger Kåmark.

– Jag kan inte förstå att man inte kommer dit när man har så många fans. Han har alltid tidigare stått för att man ska vara ödmjuk.

– Jag har spelat ihop med Henke i 15 år och känner honom jättebra. Jag vet hur han kan vara, han har alltid gått sin egen väg och är principfast. Men jag tycker ibland att man måste tänka större. Han borde ha dykt upp på galan, sedan får han säga vad han vill.

Kommer du ta upp det här med honom?

– Jag brukar säga vad jag tycker till honom när vi träffas. Vi har känt varandra så länge att vi kan vara ärliga mot varandra och det är klart att jag kommer undra varför han inte dök upp.

ARTIKELN HANDLAR OM