Sverige får fotbollssåpa

Tv-bolag vill ta över division 1-laget Gröndal

1 av 4 | Foto: Scnapix
Går allt enligt planerna är division 1-laget Gröndal (i vitt) med i en fotbollssåpa till våren. Gert Fylking och förre sportchefen i AIK, Stefan Söderberg, är båda inblandade i tv-projektet.
FOTBOLL

Ett engelskt lag i femteligan styrs av 10 000 internetanvändare i 70 länder.

Nu planeras något liknande här.

Redan till våren kan division 1-laget Gröndal få huvudrollen i Sveriges första fotbollssåpa.

Det började med Ebbsfleet United.

I februari i fjol såldes klubben till ett nätcommunity och hade plötsligt inte bara en styrelse, utan tusentals mini-delägare som skulle säga sitt om varje övergång.

Nu tittar medieföretaget MTG, som har kanalerna TV3 och Viasat, på en liknande modell. Bland annat Gert Fylking och förre AIK-sportchefen Stefan Söderberg är inblandade i vad som kan bli en svensk fotbollssåpa.

Och de har hittat en passande klubb.

– Det har förts diskussioner med Gröndal, de är med i tanken. Men nu brinner det litegrann så vi får se ur det blir, säger Söderberg.

I år hankade sig Stockholmsklubben Gröndal kvar i division ett med små medel.

”Stor fluffig idé”

Strax före jul ska MTG:s grupp samlas för att utvärdera projektet. Tills dess kan inte programdirektören Anders Knave ge alla detaljer.

– Vi har en stor, fluffig idé om hur det skulle kunna vara, men allt är i sin linda, säger han.

Hinner ni få ihop allt till våren?

– Huvudfokus är på nästa säsong, då måste allt gå jättesnabbt. Men blir det en tv-satsning riktar vi nog in oss på sen vår.

Division 1 är seriös fotboll. Går det att göra ett tävlingsprogram av det?

– Vi vet inte just nu. Men bra tv går att göra om allt, från knyppling till hur man anlägger en trottoarkant, säger Anders Knave.

FAKTA

Andra tv-lag

Åshöjdens BK

”Bagarn” Olssons bonnagäng från norra Skåne. Visst var Edward Engmark anfallsstjärnan, men ännu större profiler blev birollsinnehavare som Ruben Svarte och den skraje målvakten Hitte-Joel. Och visst, Åshöjden kanske inte fanns på riktigt, men i tv-serien spelades Bagarn av legendaren Björn Nordqvist.

TV-laget 4 FCZ