Djurgården jagar Hammarby-back

Foto: BILDBYRÅN/MONTAGE
VILL LÄMNA Emil Johansson har varit en av Hammabys viktigaste spelare, men nu talar det mesta för att han kommer att lämna klubben.
FOTBOLL

Djurgården jagar vänsterback.

Och har gjort en framstöt på – Hammarbys Emil Johansson.

– Djurgården är en av många klubbar som hört sig för, säger hans agent Patrick Mörk.

Övergångar mellan Stockholmsklubbarna är ovanliga.

Men som Hammarbys sportsligt ansvarige Per Apelgren påpekar kan det förändras i och med att Bajen nu ligger i Superettan.

– Senaste åren har Stockholmsklubbarna spelat i allsvenskan. Och spelarna vill spela i de lag som ligger högst upp i seriesystemet, säger Apelgren.

Stort intresse

Djurgårdens Stefan Alvén vill inte kommentera Sportbladets uppgifter att klubben presenterat ett bud för Hammarby.

– Det har jag inga kommentarer till, säger Alvén.

Enligt Per Apelgren förs i dagsläget inte konkreta förhandlingar med någon klubb men intresset sägs vara stort från flera olika håll för vänsterbacken som kom med i Erik Hamréns landslagstrupp i veckan.

Kan Hammarby tänka sig att sälja till Djurgården?

– Det är Emils vilja som styr och där finns flera aspekter att ta hänsyn till, inte minst sociala. För vår del handlar det om att inleda en diskussion med den klubb Emil vill spela för, säger per Apelgren.

Vill undvika Bosman

Emil Johansson är på semester i Vietnam och hans agent Patrick Mörk säger så här:

– Emil vill ogärna spela i Superettan och båda parter vill undvika en bosman­övergång.

Eftersom Emils kontrakt går ut 2010 måste en affär i så fall ske nu eller möjligen till sommaren. Enligt Mörk är Djurgården ett av flera jämbördiga alternativ.

– Problemet är att Emil har en prislapp som inte är i harmoni med marknaden. Det kan sluta med att Emil får gå till den klubb Hammarby kommer överens med, säger han.

Även Stenman aktuell

Återstår att se om denna klubb blir Djurgården.

På Dif:s ”vänsterback”-lista ska också förre spelaren Fredrik Stenman, nu i holländska Groningen, stå med. Men även det kan bli en svår nöt att knäcka rent ekonomiskt.

FAKTA

ÖVERGÅNGAR MELLAN STOCKHOLMSKLUBBAR

Jesper Jansson: AIK till Djurgården (1996)

Janssons övergång är kanske den mest omtalade någonsin. 1995 var han lagkapten för AIK men gick till Djurgården efter säsongen. Det blev för mycket för en del supportrar. Jansson mordhotades och trakasserades under en lång tid. Trots att han flyttade till hemlig adress fortsatte trakasserierna och efter bara ett år i Djurgården flyttade han till Norge.

Nebojsa Novakovic: Djurgården till AIK (1997)

”Nebo” är starkt förknippad med AIK, både som spelare och tränare. Under fyra år i början av 90-talet spelade han dock i Djurgården. När DIF åkte ur allsvenskan 1996 flyttade Novakovic till AIK.

Kaj Eskelinen: Djurgården till Hammarby (1998)

Djurgården och Hammarby kämpade 1997 om segern i division 1 norra. Segrare blev Hammarby, och det ledde till att Kaj Eskelinen gjorde det kontroversiella klubbytet. Fyra år i Djurgårdens tröja fick räcka.

Anders Limpar: AIK till Djurgården via ett år i Colorado (2000)

Limpar var en av spelarna i laget som vann guld 1998 och spelade Champions League 1999. Därefter flyttade han till USA och spelade. Men att han valde Djurgården när han kom hem igen stack i ögonen på AIK:are. Hans restaurang vandaliserades och han valde att hoppa av kontraktet med DIF.