Spansk tidning: Barça vill byta bort Zlatan

Möte mellan nye ordföranden och tränaren

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic framtid i Barcelona ser allt osäkrare ut.

Enligt den spanska tidningen Sport är en bytesaffär det hetaste alternativet nu.

Foto: AP
NYE VÄGVISAREN Sandro Rosell är mannen som avgör framtiden för Zlatan Ibrahimovic.

Sandro Rosell valdes i söndags till ny ordförande i Barcelona och verkar vilja rivstarta sitt nya jobb.

Den tillträdande ordföranden har haft ett möte med tränaren Pep Guardiola och de ska då ha pratat om framtiden för klubben och spelartruppen.

Det viktigaste på mötet var Zlatan Ibrahimovic framtid. Guardiola skulle enligt Sport inte ha något emot om svensken lämnade klubben men inser svårigheterna med att få till en affär.

Tre lösningar

Sandro Rosell ska ha presenterat tre olika lösningar för en bytesaffär med Zlatan. De största lagen har dåligt med pengar och ett byte skulle vara enklare att få igenom, skriver Sport. Det första alternativet är Fernando Torres från Liverpool, det andra är Manchester Citys Robinho och det tredje Milans Pato, enligt Sport.

Rosell ska ha lovat att börja arbeta med övergången och hålla Guardiola informerad om läget.

Zlatan Ibrahimovic gjorde totalt 21 mål på 41 matcher under sin debutsäsong i Barça. Säsongen började mycket bra för svensken som bland annat gjorde mål i sina fem första ligamatcher vilket är klubbrekord. Men under den senare delen av säsongen kritiserades Zlatan hårt i spansk press och tappade mot slutet sin plats i Barcelonas startelva.

FAKTA

Här är vårens alla turer runt Ibra

17 mars: Zlatan bänkas för första gången av taktiska skäl i Barcelona när laget möter Stuttgart i returen i Champions Leagues åttondels final. Efter matchen låter Mino Raiola meddela att Ibrahimovic "var vansinnig över petningen när vi pratade".

19 mars: Mino Raiola besöker Barças tränings anläggning och säger till Sportbladet "om Zlatan vill byta klubb i sommar så ska vi jobba på det".

1 maj: Pep Guardiola bänkar Zlatan mot Villarreal och låter honom komma in först i 85:e minuten. Ersättaren Bojan gör ett av lagets fyra mål när man enkelt vinner borta. Samtidigt publicerar tidningen Marca uppgifter som säger att anfallaren David Villa är så gott som överens med Barcelona om spel nästa säsong.

10 maj: Italienska Tuttosport hävdar att Juventus är ute efter Zlatan Ibrahimovics tjänster igen. "Inte omöjligt i framtiden" säger Mino Raiola.

12 maj: Enligt brittiska tidningar är Zlatan uppsatt på Barcelonas transferlista och har erbjudits till Chelsea och Manchester City för 460 miljoner kronor. "Zlatan är inte en spelare som säljs, han väljer själv när han ska sticka" säger Mino Raiola till Sportbladet.

13 maj: Sportbladet kan avslöja att Valencias anfallare David Villa kommer att skriva på för Barcelona inom kort. Därmed ökar konkurrensen ytterligare för Zlatan. Klubbens ledning ska ha ett möte på måndag där svenskens framtid i klubben ska diskuteras.

16 maj: Barcelona kör över Valladolid hemma och vinner ligan. Zlatan får bara tio minuter på planen. ”Jag är mycket lycklig”, sa Zlatan efteråt. Han skojar också med Piqué och säger ”Fuck you” till honom i mikrofonen så att hela Camp Nou hör.

18 maj: ”Zlatan är till salu”. Uppgifter från Spanien gör gällande att Zlatan är till salu om rätt bud inkommer.

19 maj: Mourinho säger att Zlatan ”inte är en spelare för Barcelonakulturen”.

20 maj: Barcelonas president berättar officiellt att Zlatan inte är till salu.

21 maj: Enligt uppgifter i spansk media har Zlatans agent Mino Raiola kontaktat Real Madrid för en eventuell övergång. ”Tack, men nej tack”, ska Madridklubben ha svarat. Raiola tokdementerar uppgifterna och hävdar att han inte pratat med Real.

21 maj: David Villa presenteras som Barcelonas nya anfallsstjärna.

23 maj: I en intervju med Café berättar Zlatan att England inte är aktuellt eftersom han inte gillar regn.

27 maj: Enligt uppgift i spansk press planerar Milan att lägga ett bud på Zlatan. 350 miljoner kronor är summan som nämns.

28 maj: Manchester City är på plats i Barcelona för inledande förhandlingar om Zlatan och Yaya Touré.

29 maj: Presidenten Joan Laporta förnekar återigen alla flyttrykten och berättar att klubben är ”stolt över Zlatan”.

29 maj: Zlatans agent Mino Raiola går till hård attack mot Barcelonas tränare Pep Guardiola och säger: ”Om du inte spelar med en spelare efter att ha betalt 75 miljoner euro för honom borde du åka till ett mentalsjukhus”. Ett uttalande som ger eko i fotbollsvärlden.

31 maj: Barcelona blir rasande efter Raiolas påhopp och spansk media uppger att Guardiola kräver ett krismöte med Zlatan för att reda ut allt och prata framtid. Raiola ber senare om ursäkt.

2 juni: Barcelona nobbar Manchester Citys bud på 350 miljoner kronor.

3 juni: Zlatan fångas på bild på ett lyxhotell i Miami. Chelseas tränare Carlo Ancelotti bor på samma hotell, vilket drar igång spekulationer om att Ancelotti försöker övertyga Zlatan om en flytt till Londonklubben.

4 juni: El Mundo Deportivo uppger att Barcelonas klubbledning jublade när de fick reda på att Zlatan och Ancelotti bor på samma hotell. ”Jippi! Då håller de på och förhandlar”, ska en höjdare ha sagt. Enligt tidningen vill Barcelona sälja Zlatan om det kommer ett bra bud, men officiellt fortsätter klubben att hävda att man vill att svensken stannar.

7 juni: Sport skriver att det kan bli en bytesaffär mellan City och Barcelona: Robinho till Spanien, Ibarhimovic till England. Zlatan uppges även kunna ingå i en bytesaffär med Arsenals Cesc Fabregas men alla sådana uppgörelser med svensken inblandad utesluts av Barças vd Joan Oliver.

16 juni: Sport går ut med uppgifterna att nye ordföranden Sandro Rosell och tränaren Pep Guardiola haft ett möte om nästa säsongs spelartrupp. Prio ett är att ta ett snabbt beslut om Zlatan Ibrahimovics framtid.

Sammanställning: Markus Eriksson, Patrik Sjögren och Johanna Frändén