”Föräldrarna ser sina barn som en affär”

Skandalagenten: ”Bjuds ut till högst betalande”

FOTBOLL

För två år sedan fälldes agenten Kent Carlzon för skattebrott och dömdes till två års fängelse.

Nu talar han i Magasinet Fotboll ut om den smutsiga spelarmarknaden inom den professionella fotbollen som nu sträcker sig långt ner i åldrarna.

– Agenter arbetar som auktionsförrättare, där spelarna bjuds ut till bäst betalande, säger Carlzon.

Foto: Foto: Anders Wejrot
Ex-aggenten Kent Carlzon.

Kent Carlzon har avtjänat sitt fängelsestraff men har indragen agentlicens och näringsförbud i ytterligare tre år. Nu berättar han om sina erfarenheter från spelarmarknaden och det är en skrämmande bild den förre agenten målar upp.

– Det har blivit business där man ska tjäna så mycket som möjligt. Det optimala är att hitta en Zlatan som man kan flytta varje år. Då kan man bara ägna sig åt att putsa hans skor, säger Carlzon.

”Måste vara föräldrar”

Men verksamheten involverar lång fler än bara de allra största världsstjärnorna. Fotbollen har blivit industri och många föräldrar ser nu möjligheter att redan tidigt tjäna pengar på sina barn.

– De får inte se sina barn som en affär, vilket många gör. På grund av att det blivit så mycket pengar ser en del föräldrar fotbollen som en yrkeskarriär för sina barn, redan i tidig ålder. I?stället för att uppmana dem att läsa läxor, siktar de mot de stora arenorna. Sanningen är att väldigt få lyckas. Men föräldrar behöver också utbildning. Ofta går deras första kontakt med fotbollen via sina barn. Sedan blir de experter. De ska först och främst vara föräldrar och stötta i alla lägen.

En verksamhet som alltså börjar väldigt tidigt inom ungdomsfotbollen.

”Klubbarna har tappat greppet”

– Det startar redan på lägre nivå. Under en ungdomsmatch bevittnade jag från läktaren hur en spelare skadades. Ett par rader bort satt föräldrar och agent. Plötsligt är agenten nere och bär båren som spelaren ligger på. Vad sänder det för signaler? Tyvärr har det blivit ett problem bland många yngre spelare. De ställer sig framför spegeln och ser Messi. Sedan förbannar de resten av världen som inte har samma bild.

Carlzon, som företrädde några av Sveriges bästa fotbollsspelare, säger att klubbarna helt tappat greppet om marknaden.

– Jag känner så. Man är tvungna att arbeta med personer man inte upplever som ärliga. Agenter som arbetar som auktionsförrättare, där spelarna bjuds ut till bäst betalande. Istället för att sätta spelarens sportsliga utveckling främst. Samtidigt är klubbarna dubbelmoraliska. De vill ha betalt för sina spelare, men när de vill värva någon är första frågan ofta: ”Har han kontrakt?”.

FAKTA

Namn: Kent Carlzon

Ålder: 58

Bakgrund: Representerat fotbollsstjärnor som Anders Svensson, Mikael Nilsson, Stefan Selakovic och Petter Hansson.

Dömdes 2008 till två års fängelse för grovt skattebrott i samband med Peter Ijehs övergång till IFK Göteborg.