Gothia Cup ska få EM till Sverige

”En fantastisk win-win-situation för oss”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Sverige ansöker om att få arrangera EM i damfotboll 2013.

Sportbladet kan avslöja att de får draghjälp av världens största fotbollsturnering, Gothia Cup, som under kvällens jätteinvigning kommer att stötta den svenska ansökan – inför ögonen på Uefas representanter.

– Jag tror att det kommer att göra ett stort intryck på dem, säger projektledaren Göran Havik.

Foto: bildbyrån
Invigningen av Gothia Cup lockar alltid storpublik. Och i år fungerar den även som lockbete för de EM-delegater som är på plats.

I kväll invigs världens största fotbollsturnering på Ullevi. Närmare 50 000 åskådare ska bjudas på en maffig föreställning, där en del kommer att ägnas åt den svenska EM-ansökan 2013.

Förutom alla unga fotbollsspelare på plats kommer invigningen också att besökas av två personer från Uefa som är i Sverige för att granska arrangörsstäder och arenor.

Samtidigt som Gothia

– Det är en fantastisk win-win-situation för oss. Vi visar att det finns ett oerhört intresse i Sverige för fotboll och också att Gothia Cup kan vara en god publikrekryterare, säger förbundets projektledare Göran Havik.

Skulle Sverige få arrangera turneringen avgörs den samtidigt som Gothia Cup den sommaren. En jättemöjlighet enligt turneringsledaren Lena Rönnefors, som aldrig tvekade att ställa upp när Svenska fotbollförbundet frågade om hjälp.

– Det är otroligt viktigt för framtiden att damfotbollen får den uppmärksamhet den förtjänar. Det kommer att synas under vår invigning att Sverige vill arrangera EM 2013.

Två kandidater kvar

Det kommer också att komma Gothia Cup till godo.

– Det skulle spelas ett par EM-matcher i Göteborg under Gothia-veckan, och det vore ju fantastiskt för våra deltagare att få möjlighet att se det, säger Rönnefors.

Från början fanns det fem kandidater, men Schweiz, Polen och Bulgarien hoppade av i sista stund. Kvar är nu Sverige och Holland.

– Vi såg nog Holland som vår huvudmotståndare från början ändå. De sökte EM 2009, men fick nobben. Det kan tala för dem. Samtidigt bygger vi vidare från vår succé med herrarnas U21-EM i fjol. Det pratar Uefa om fortfarande. Det ska bli jätteroligt att få visa dem vad vi har att erbjuda den här gången, säger Havik.

FAKTA

Vägen fram till avgörandet

Måndag-torsdag: Uefa är på ”site visit”i Sverige för att granska arrangörsstäder, arenor, hotell och träningsanläggningar.

Augusti: Rapport skickas till Uefas damfotbollskommitté, som i sin tur skickar en analys till förbundets exekutivkommitté.

4–5 oktober: Uefa bestämmer vilket land som får arrangera EM 2013.

Sveriges ansökan

Turneringen kommer att avgöras i sju städer. Göteborg, Halmstad, Växjö, Kalmar, Linköping, Norrköping. Finalen avgörs sen på nationalarenan i Solna. Fyra av arenorna (Växjö, Kalmar, Linköping, Solna) kommer att vara nybyggda.

Gothia Cup-stöttningen

Ett stort dansnummer kommer under invigningen att tillägnas den svenska EM-ansökan. ”Det kommer att vara tjejer på scen, på storbildsteven och på läktaren. Hela dansnumret är anpassad för Sveriges ansökan”, säger Lena Rönnefors.