Sommarens fem största övergångar

Stiltje på marknaden

FOTBOLL

Årets silly season har varit långt ifrån lika galen som förra sommarens. Hittills.

Sportbladet listar de fem största övergångarna i den europeiska klubbfotbollen.

Det återstår fortfarande drygt en månad innan transferfönstret stänger, och stora övergångar lär gå i lås innan dess.

Ändå har det tämligen lugnt på värvningsfronten. Säkerligen beror det en hel del på att många av de mest attraktiva spelarna varit upptagna med VM-spel.

Men så här långt: långt ifrån den galenskap som framför allt Real Madrid såg till att skapa förra året med värvningarna av bland annat Cristiano Ronaldo, Kaká och Karim Benzema.

Galen månad väntar

Av tradition brukar det emellertid rassla till som mest den sista månaden, och inte minst de sista dygnen när trupperna ska finjusteras.

Måndagens transferbomb – Joe Cole till Liverpool – lär, bortsett från Manchester Citys utsvävningar, höra till de största i England även när Silly season ska summeras i början av september.

FAKTA

Fem största värvningarna i sommar

5. Joe Cole, Chelsea till Liverpool

Konkurrensen på Anfield är inte lika stor som i Chelsea. Dessutom kommer Cole nu till en klubb med en engelsk tränare, som uppenbarligen vill satsa på honom. Klart att han kommer att lyckas bra även utanför London.

4. David Silva, Valencia till Manchester City

Fick ingen möjlighet att visa klassen i Sydafrika. Det får han nu när han lämnar medieskuggan, nåja, i Valencia för att visa engelsmännen hur en vänsterfotad yttermittfältare med klass ser ut.

3. Adriano, Flamengo till Roma

Den 28-årige brassen kanske inte alltid är den mest vältränade, men mål gör han. 19 mål på 31 matcher för Flamengo i fjol, och ingenting talar för att han inte ska slåss i toppen av skytteligan i Serie A den kommande säsongen. I Claudio Ranieris Roma kommer han få en viktig roll.

2. Yaya Touré, från Barcelona till Manchester City

Övergångssumman och den astronomiska lönen har tagit fokus från det faktum att Yaya Touré med sin fysik kommer att passa som hand i handske i Premier League. Men kraven kommer att vara skyhöga i City där det redan finns ett par skickliga defensiva mittfältare.

1. David Villa, från Valencia till Barcelona.

I två raka mästerskap har han överglänst i stort sett alla andra anfallare – i Barças stjärnspäckade omgivning kommer han göra detsamma i La Liga och Champions League.

Bubblare: Ángel di Maria, Benfica till Real Madrid, Milan Jovanovic, Standard Liége till Liverpool, Simone Pepe, Udinese till Juvetus, Marouane Chamakh, Bordeaux till Arsenal, Simon Kjaer, Palermo till Wolfsburg.