”Horribelt att klubbar ska stå för kostnaden”

Polisbevakningen kan kosta arrangörer en halv miljon per match

FOTBOLL

Som första fotbollsklubb i Sverige tvingas Örgryte bekosta polisbevakning i samband med hemmamatcher.

Nu räds även andra klubbar att gå samma öde till mötes.

– Det är horribelt och helt uteslutet att det skulle fungera, säger Örebros vd Jan Karlsson.

Foto: bildbyrån
Poliser är en vardag i dagens fotboll, men framöver kan de bli en dyr historia om klubbarna själva måste stå för kostnaderna.

När Örgryte beviljades tillstånd för hemmamatchen mot Hammarby den 5:e juli meddelade polismyndigheten i Västra Götaland att det skulle kosta pengar.

Enligt ordningslagen har polisen rätt att ta ut en avgift för insatser vid fotbollsmatcher om den arrangerade klubben är ett idrottsaktie­bolag.

Nu fruktar andra elitfotbollsklubbar att tvingas bekosta säkerheten vid hemmamatcher. Enligt uppgifter kan en polisinsats vid en hemmamatch kosta drygt en halv miljon kronor.

”Ett samhällsproblem”

Ideella föreningar behöver däremot inte stå för kostnaderna – något som Örebros vd Jan Karlsson är starkt kritisk mot.

– Det är horribelt att klubbar ska stå för den kostnaden när det på det stora hela handlar om ett samhällsproblem, säger Karlsson.

Skulle ni ha råd att betala flera hundra tusen för polisinsatser vid hemmamatcher?

– Att betala så mycket per match är helt uteslutet. Det skulle aldrig fungera.

Det är polismyndigheterna själva som avgör om de ska ta betalt och nu överväger även bland annat Stockholmspolisen att gå samma väg.

– Vi har inte gjort det under tidigare år och tidigare har det också varit ideella föreningar som har sökt, men det är det inte längre utan nu är det aktiebolag som söker. Vi kommer att titta på det, säger Annelie Granstedt på Stockholmspolisen till Radiosporten.

”Det är löjligt”

Hammarbys ordförande Henrik Wesslén, vars klubb också är ett aktiebolag, ställer sig kritisk till upplägget.

– Vad Hammarby tycker vill jag inte gå in på, det måste vi gå igenom i styrelsen. Men jag har ju min privata åsikt. Och det är att det är löjligt, säger Henrik Wesslén, ordförande i Hammarby.

– Det är fånigt när man sätter det i relation till vad vi som ungdomsförening gör för samhället.

Sportbladet har förgäves sökt AIK och Djurgården för en kommentar.

FAKTA

Så säger lagen

7 kapitlet 26 § ordningslagen/Kostnader för ordningshållning

Den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning skall ersätta polismyndighetens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen. Om det finns särskilda skäl får också den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst åläggas en motsvarande ersättningsskyldighet. Ersättningsskyldigheten gäller inte sådana ideella föreningar som anges i 7 kap. 7 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229 ). Ersättningsskyldigheten enligt första stycket får sättas ned eller efterges, om det finns särskilda skäl. Polismyndigheten beslutar om ersättningsskyldighet. Därvid får det högsta belopp som har bestämts enligt 11 § inte överskridas. Regeringen får meddela föreskrifter om hur polismyndighetens kostnader för ordningshållning skall beräknas. Lag (1999:1282).