Hundratals fans angrep unga Blåvitt-spelare

Skandalscener i Gothia Cup

Foto: VIASAT
FOTBOLL

Efter slutspelsmatchen mellan IFK Göteborg och Al Madina jagades hemmaspelarna av planen av uppretade Madina-supportrar.

IFK-spelarna valde ändå att fortsätta i turneringen och får nu polisbeskydd i åttondelsfinalen mot ATL Roma.

– Ingen kom till skada fysiskt utan alla spelare är vid gott mod, säger turneringens pressansvarige Niclas Andersson.

IFK Göteborgs spelare attackerades av rivaliserande fans efter slutspelsmatchen mot irakiska Al Madina i Gothia Cups P16-turnering. Spelarna valde ändå att genomföra dagens åttondelsfinal mot ATL Roma som nu spelas under ett större säkerhetspådrag.

Två polisbilar står parkerade vid ingången till arenan och även tre ordningsvakter finns utplacerade kring planen.

”Stormade planen”

Bakgrunden är alltså gårdagens skandalscener mot Al Medina. Fredrik Landén gjorde matchens enda mål efter en hörna i första halvlek – men det sportsliga hamnade i skymundan för det rent tragiska på Heden i Göteborg.

Direkt efter att Joakim Nilsson blåst av matchen började hundratals supportrar till Al Madina att storma planen på jakt efter IFK Göteborgs spelare.

En av supportrarna hann ikapp en IFK:are och skickade honom med en nacksving ner till backen. På Viasats tv-bilder ser man hur fler av spelarna jagas av de uppretade fansen. Även domaren Joakim Nilsson angreps och fick ta emot minst en spark i ryggen.

– Några åskådare tyckte inte om resultatet och stormade planen så vi fick åka ner och skydda spelarna. Spelarna var inte inblandade i att slåss utan som jag förstår det var det åskådarna som stormade planen, säger Kent-Ole Nilsen, vakthavande befäl vid polisen i Göteborg.

”Mycket känslor”

Stämningen under matchen hade varit mycket hätsk och fyra röda kort delats ut – samtliga för Al Madina-spelare.

Enligt uppgifter ska en IFK Göteborg-spelare ha hyschat mot publiken och kysst klubbmärket på tröjan i slutskedet av matchen – varpå publiken började rusa in på planen.

– Varje gång IFK hade bollen buade publiken, det var mycket känslor. När vi såg folk storma planen började vi att springa efter IFK-spelarna för att försöka skydda dem från att få stryk. Jag var mest rädd för att någon skulle dödas, säger Kovan Akrawi, Viasats platsansvarige på Gothia Cup.

IFK Göteborgs spelare lyckades till slut fly bort från planen.

”Ingen är skadad”

– Några hade sprungit och gömt sig hos en kompis i närheten, andra hade löpt mot polishuset. Efter en stund kom polisen dit med piketbussar och kunde lugna ner stämningen lite. Det här trodde man inte skulle hända på en P16-match, det var riktigt obehagligt, säger Kovan Akrawi.

Kent-Ole Nilsen:

– Vi hade ett snack med fansen för att försöka lägga lite sordi på stämningen. Ingen är skadad, men en anmälan om misshandel är upprättad.

FAKTA

SKANDALER I GOTHIA CUP GENOM ÅREN

1977: En final spelas om sedan Gais lämnat planen på grund av att de nigerianska motståndarna spelat för brutalt. Matchen spelade följande dag och Gais vann.

1998: Fem spelare i ett schweiziskt lag hittades knarkpåverkade i damduschen på Hvitfeldtska gymnasiet. Ett cypriotiskt lag jagar domare och spelare i svenska Nyköping av planen med en stor knölpåk.

2001: Sju franska pojkar, 12-14 år gamla omringade och sextrakasserade två flickor efter ett disco.

2003: En fransk ledare åtalas och döms senare till en månads fängelse efter att ha skallat en domare under en match i Gothia Cup.

2004: Final i P19-klassen mellan Frölunda och spanska AC Inter spårade ur med karatesparkar och rena skandalscener utspelade sig på Ullevi. Domaren valde att avbryta matchen.

2009: Ett argentinskt och ett engelsk Gothia Cup-lag rykte ihop på en fotbollsplan i Västra Frölunda. Polispatrull fick lugna spelarna. En match i Kviberg slutade med att tre spelare ur förlorande laget misshandlade tre spelar ur vinnande laget.

2010: Irakiska fans jagar IFK Göteborgs spelare och domaren efter matchen mellan Al Madina–IFK Göteborg (0–1).