Säkerheten skärps till nästa år

”Kommer sätta oss ner i höst och diskutera vad vi kan göra”

FOTBOLL

GÖTEBORG. Efter det våldsamma upploppet ser Gothia Cup nu över sina rutiner.

– Vi måste kartlägga vilka lag som drar stor publik, och sen kanske lägga de matcherna på större arenor, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

Torsdagskvällens upplopp efter IFK Göteborg–Al Madina var den största skandalen i Gothia Cups 36-åriga historia.

Det gör att ledningen nu ändrar i säkerhetsupplägget.

– Vi måste ta lärdom av det här. Vi kommer att sätta oss ner i höst och diskutera vad vi kan göra, säger turneringsledaren Lena Rönnefors.

”Kunde haft fler vakter”

Något som ni vet redan nu?

– Vi får kartlägga vilka lag som drar stor publik, och lägga de matcherna på andra arenor som är lättare att kontrollera. Som Gamla Ullevi, Rambergsvallen och Valhalla. Men problemet är att det är svårt att på förhand veta vilka lag som kommer dra folk.

Vad gick fel i torsdags?

– I efterhand kan man alltid komma på saker man skulle gjort annorlunda. Vi kunde kanske haft fler vakter på plats, men jag tror inte att det hade hjälpt. Det är nog så att för såna här matcher så krävs det andra arenor.

Kan det bli så att vissa matcher spelas utan publik?

– Nej, det har jag mycket svårt att tänka mig. Vad man ska komma ihåg är att det bara var en liten klick i publikhavet som var med och bråkade, också av dem som hoppade in på planen.

Nytt publikbråk i går

Är det första gången det har varit oroligheter med publiken i Gothia Cup?

– Ja, åtminstone under de 18 år som jag har varit med.

Ironiskt nog blir det återigen publikbråk en timme senare, på samma plan som i torsdags kväll.

Polis tvingas rycka ut efter att ett engelskt 18-årslag på läktaren försökt göra upp med det franska lag som slog ut dem tidigare på dagen.

– Vi fick samtal om att det var bråk på läktaren, så vi ryckte ut. Men det lugnade snabbt ner sig när vi kom dit och ingen blev frihetsberövad, säger inre befäl på City-polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM