IFK-spelaren stängs av resten av turneringen

”Han gör att de invaderar planen”

Foto: VIASAT
FOTBOLL

Hundratals supportrar till Al Madina stormade planen och jagade IFK Göteborgs spelare efter slutspelsmatchen i Gothia Cup.

Nu stängs IFK-spelaren som retade upp fansen av för resten av turneringen.

– Han gör att de invaderar planen, säger Gerhard Sager i Gothia Cups tävlingsjury.

IFK Göteborg vann slutspelsmatchen i pojkar 16-klassen mot Al Madina men efterspelet blev mycket tråkigt. Hundratals fans tog sig efter slutsignalen in på planen, en IFK-spelare fick ta emot en nacksving och även domaren ska ha utsatts för våld.

”Visade fingret”

Gothia Cups tävlingsjury meddelar nu att IFK-spelaren som retade upp fansen stängs av resten av turneringen.

– Han har gjort en kraftig provokation mot publiken som gör att de invaderar planen, säger juryns Gerhard Sager.

Spelaren missades dagens segermatch i åttondelsfinalen mot ATL Roma då han stod under utredning. Tävlingsjuryn har nu alltså skärpt det straffet ytterligare efter att ha studerat domarrapporten.

– Där skriver domaren att han rusar fram mot publiken och visar fingret två gånger. På plats fanns även personer från Gothia Cups säkerhetsgrupp som ser det här, säger Sager.

Men straffet kan bli ännu hårdare. Spelaren i fråga kommer att rapporteras till Göteborgs fotbollsförbund som kan besluta om ytterligare avstängning.

Rapporteras till förbundet

– Sådana här avstängningar rapporteras regelmässigt till distriktsförbundet. Det gör vi i det här fallet också.

Det är även aktuellt att se över säkerheten kring turneringen. Årets cup påverkas inte men utvalda matcher i kommande upplagor kan, trots spelarnas unga ålder, nu komma att omges av ett stort säkerhetspådrag.

– Det är klart att i framtiden kan det bli aktuellt att se på det här på samma sätt som på allsvenska matcher. Vi ska ta en dialog med polisen om den biten. Men just den här publiken har följt oss i två år och det har aldrig varit några problem. Nu var det inte heller resultatet eller hur matchen utspelade sig utan en provokation som utlöste det som hände i går, säger Gothia Cups pressansvarige Niclas Andersson.

FAKTA

Andra uppmärksammade provokationer:

April 2010:

En fotbollsmatch i bulgariska högstaligan slutade i tumult efter att Lokomotiv Mezdras anfallare Ismail Isa, 20, gjort en retfull gest mot CSKA Sofias klack. CSKA Sofia tvingades sedan att spela tre hemmamatcher på neutral plan

Mars 2010:

Södertäljes Yanick Lehoux avgjorde hockeymatchen mot AIK på Hovet hånade sedan AIK-klacken med huschande gester till den grad att det var nära upplopp.

Mars 2010:

Rögles Daniel Rahimi gjorde även han hyschande gester på Hovet samma vecka som Lehoux. Fans stormade då Rögles bås och gick till attack mot tränarteamet.

Mars 2010:

Publiken skriker när Andreas Holmqvist åker ut i den tredje kvartsfinalen i hockeyslutspelet mot Brynäs. Djurgårdaren svarar med att simulera oralsex med handen och munnen. ”Det är klart att det var onödigt” säger han efteråt, när klubben talat med honom.

Mars 2010:

Nykomlingen har demolerat mästarna i fotbollsallsvenskan. AIK skulle köra över Mjällby, men gästerna är bättre hela vägen, och allra hetast är hemvändaren Tobias Grahn. När han lämnar planen klappar han hånfullt åt AIK-klacken, varnas för tilltaget och säger senare att han inte ångrar något.

Maj 2009:

Bojan Djordjic är inte poppis bland djurgårdsfansen i fotbollsderbyt. När han joggar längs sidan slänger de mynt och svär åt honom. AIK:aren svarar coolt med att stanna, peka på klubbmärket och häckla tillbaka så gott det går.

(Sammanställning: Tomas Ros och Patrik Sjögren)