Fem klassiska straffar vi minns

Från Panenka till Zidane

Zidanes straff i VM-finalen mot Italien 2006 är en av de mest klassiska.
FOTBOLL

Ezequiel Calventes sköna straff kan placeras in bland en rad klassiska straffar.

Sportbladet bjuder på fem av de bästa genom tiderna.

De fem bästa straffarna i kronologisk ordning:

Antonin Panenka, Tjeckoslovakien mot Västtyskland 1976

Panenkas klassiska chippstraff mitt i målet har fått många efterföljare, inte minst Francesco Totti och Sebastian Abréu som också använde sig av tekniken i ett avgörande läge.

Johan Cruijff, Ajax mot Helmond Sport 1982

Den holländske legendaren var en föregångare med mycket av det som vi tar för givet på fotbollsplanen. Men hans väggspel med Jesper Olsen är en sällsynt straffvariant nuförtiden, även om Arsenals Robert Pires och Thierry Henry hade ett misslyckat försök för ett par år sedan.

Michael Owen, England mot Argentina 1998 (7 min in i klippet)

Straffsparksavgörande i en åttondelsfinal i VM. 18-årige Michael Owen kliver fram och smeker upp bollen, med liten marginal, i krysset. Till synes utan nerver firar han genom att visualisera krysset med händerna som en triangel.

Tomas Brolin, Sverige mot Ryssland 1994 (1.35 i klippet)

Okej, i fotbollsvärlden hålls den här straffen kanske inte så högt. Men Brolins kyliga straff var sanslöst viktig för fortsättning av turneringen och visar också en kyla som placerar honom bland de allra bästa straffläggarna genom tiderna.

Zinedine Zidane, Frankrike mot Italien 2006

Det är tragiskt att det inte är den här matchsekvensen som fotbollsvärlden kommer ihåg av Zidane från VM-finalen 2006. Fransmannens chipp är något helt annat än Panenkas. Med både fart och precision, samt det faktum att det var svårt att se om den först var inne, gör att den är en av de mest klassiska straffarna genom tiderna.

ARTIKELN HANDLAR OM