Fifa utreder tortyr av nordkoreanska spelare

FOTBOLL

FIFA har inlett en undersökning om tortyr av Nordkoreas spelare efter VM-fiaskot.

– Jag har inte sett eller hört något, men förhoppningsvis kan den här undersökningen ge svar på ryktena, säger Mohammad bin Hammam, ordförande i det asiatiska fotbollsförbundet.

Nordkorea förlorade samtliga sina tre matcher i VM i Sydafrika, bland annat 0-7 mot Portugal. Efter hemkomsten har kritiken varit hård, och det har länge ryktats om att spelare och ledare har tvingats utstå mycket omild behandling av den politiska ledningen. Det, och det plötsliga valet av ny ordförande i fotbollsförbundet, har fått FIFA att inleda en undersökning

– Vi har skickat ett brev till det nordkoreanska fotbollsförbundet och bett dem att förklara hur valet gått till. Därifrån går vi vidare för att se om anklagelserna om tortyr som förekommit i media är sanna, säger FIFA:s ordförande Sepp Blatter.

Politiska ledare inblandade

Radio Free Asia rapporterade i juli om att politiska ledare hade samlat hela spelartruppen bakom låsta dörrar för att ge dem hård kritik för fiaskot. Spelarna själva ska sen ha blivit tvingade att kritisera tränaren Kim Jong Hun.

Det har också förekommit spekulationer om att fyra spelare ska ha torterats.

– Det finns en rapport som säger att fyra spelare har utsatts för tortyr eller något liknande, men jag kan inte bekräfta det. Jag pratade med spelarna i förra månaden, och de sa ingenting om det, säger Mohammad bin Hammam, ordförande i det asiatiska fotbollsförbundet.

Han hoppas nu på ett klargörande från både det nordkoreanska förbundet och FIFA.

– Förhoppningsvis kan FIFA:s undersökning ge klarhet i allting.