Silly seasons hetaste och galnaste affärer

Sportbladet listar sommarens övergångar

FOTBOLL

Transferfönstret är (äntligen) över och det är läge att summera den stundtals fullständigt galna silly-sommaren.

Gick Zlatan till Besiktas eller byttes han mot Torres och lämnade Cesc till sist Arsenal?

Vi ger er nu cirkusens största och galnaste värvningar samt de fem hetaste med svenskintresse.

Tio största övergångarna (utan inbördes ordning):

Zlatan Ibrahimovic - AC Milan

Från: Barcelona

Pris: 228 miljoner

Zlatans förflutna i Inter kryddar superaffären mellan två av världens största klubbar lite extra. Ibrahimovic har, i konkurrens med Cesc Fabregas, varit sommarens mest omskrivna fotbollsspelare i Europa.

Javier Mascherano - Barcelona

Från: Liverpool

Pris: 238 miljoner

Argentinaren vägrade spela för Liverpool för att få igenom affären med Barcelona. Det slutade med att Pep Guardiola i sista stund fick sin ersättare till Yaya Touré i det nya superlaget.

David Villa - Barcelona

Från: Valencia

Pris: 380 miljoner

Barcelona fick sin drömanfallaren vilket samtidigt med stor sannolikhet blev katalysatorn bakom Zlatan Ibrahimovics avsked. Sommarens första stora övergång.

Mesut Özil - Real Madrid

Från: Werder Bremen

Pris: 143 miljoner

Det stora utropstecknet i VM skrev själv på sin hemsida att han hejade på Barcelona. Det blev Real Madrid vilket helt plötsligt var vad Özil ”alltid önskat sig”.

Joe Cole - Liverpool

Från: Chelsea

Pris: Gratis

Förmodligen den enskilt mest uppmärksammade övergången i England. Samtliga Europas toppklubbar uppgavs vara ute efter kontraktslöse Cole som valde Chelseas konkurrent Liverpool.

David Silva - Manchester City

Från: Valencia

Pris: 287 miljoner

Valencia hade inte råd att behålla sina stjärnor och då passade City på. En klassvärvning som ändå hamnat lite i skymundan.

Robinho – AC Milan

Från: Manchester City

Pris: 171 miljoner

Fönstrets förmodligen sista stora värvning. Robinho lämnar Manchester City för Milan efter bara två år i England. Ytterligare en prestigevärvning av ägaren Silvio Berlusconi som nu börjat bygga det nya världslag fansen drömt om.

Yaya Touré - Manchester City

Från: Barcelona

Pris: 276 miljoner

27-åringen var trött på att stundtals tvingas vila från spel i Barça och förmodligen sugen på att fylla bankkontot lite ytterligare. Det blev City och en återförening med brorsan Kolo.

Mario Balotelli - Manchester City

Från: Inter

Pris: 285 miljoner

Supertalangen kom på kollisionskurs med managern José Mourinho och lämnade Inter, trots att även portugisen som bekant gick. Istället återförenas italienaren nu med Roberto Mancini som lovat att satsa hårt på anfallaren.

José Mourinho - Real Madrid

Från: Inter

Pris: 150 miljoner

Ende managern på listan och den dyraste tränaren i fotbollens historia. Mourinho har vunnit allt och ska nu göra det igen med Real.

Fem fullständigt galna rykten:

Vad är silly season utan rykten, skvaller, placerade uttalanden och rena lögner? Ingenting tycker vi utan plockar här fram sommarens fem mest galna rykten.

Zlatan Ibrahimovic till Besiktas

Barcelona ville bli av med Zlatan Ibrahimovic men svenskens prislapp var ett problem. Då slog de spanska och brittiska tidningarna sina kloka huvuden ihop och presenterade ett antal finurliga lösningar. Zlatan skulle först bytas mot Liverpools Fernando Torres, sedan mot Real Madrids Kaká, Citys Carlos Tevez och i slutet mot Milans mittback Thiago.

Men de fick dyngstryk av turkisk press som klurade ut att Besiktas skulle låna svensken med hjälp av den gemensamma sponsoren Turkish Airlanes. Det slutade med Milan och Silvio Berlusconis privatplan istället.

David Beckham till Blackburn

David Beckham var under ett par soliga dagar i sommar nära en övergång till Blackburn. Ja, enligt pressen såklart. Klubbens potentielle ägare, stenrike indiern Ahasan Ali Syed, är en stor supporter till Beckham och sade faktiskt själv att han ville försöka. Det var svårt att se den dealen gå igenom dock.

Leo Messi till Real Madrid

1,4 miljarder påstods Real Madrid erbjuda Barcelona för världens bäste fotbollsspelare. Det hade kunnat bli historiens mest uppmärksammade övergång men av någon anledning föll affären. Förmodligen för att inget i ryktet var sant.

Cesc Fabregas till Real Madrid eller Inter

Silly seasons huvudperson under stora delar av sommaren och vilken soppa det var. Cesc ville gå, Barcelona ville ha honom, Barça-spelarna krävde att Arsenal skulle släppa honom och Arsene Wenger konstaterade lugnt: Inte en chans. När allting lugnat ner sig eldade spansk press igång igen med att Real Madrid ville ha mittfältaren och italienarna kastade ännu mer bensin på elden med ryktet om Inter. Nu spelar Cesc i – Arsenal.

Ola Toivonen till Real Madrid

Det lät otroligt, det kanske var otroligt, men enligt Sportbladets källor fanns det faktisk en sanning bakom Real Madrids påstådda intresse för PSV:s Ola Toivonen. Ändå ett fantastiskt rykte som gjorde att Degerfors-sonen blev rubrikernas man i både England och Spanien.

Hetaste svenska övergångarna:

Det har inte varit överdrivet många men några av våra svenska spelare har faktiskt både bytt klubb och ligor i den absoluta fotbollseliten.

Zlatan Ibrahimovic - AC Milan

Från: Barcelona

Pris: 228 miljoner

Kommentar känns rätt överflödigt i det här sammanhanget. Kanske Sveriges bäste genom alla tider som nu skrivit på för sin femte storklubb (Malmö får ursäkta) i fotbollseuropa.

Daniel Majstorovic - Celtic

Från: AEK Athen

Pris: Gratis

Enligt uppgifter bröt Majstorovic sitt kontrakt med skuldtyngda AEK av ekonomiska orsaker. Ny klubbadress blev forna storklubben Celtic som nu ska bygga ett nytt storlag.

Kennedy Bakircioglü - Racing Santander

Från: Ajax

Pris: Okänt

Bakircioglü lämnade frysboxen i Ajax för värmen i Spanien och matcher mot Messi, Ronaldo och Villa. En skaplig övergång får man säga.

Marcus Berg - PSV Eindhoven

Från: Hamburg

Pris: Lån

Petad i Hamburg efter en tung förstasäsong i Bundesliga. Lösningen blev ett lån till PSV där Marcus Berg återförenades med gamle kompisen Ola Toivonen. Resultatet: Succé direkt.

Markus Rosenberg - Racing Santander

Från: Werder Bremen

Pris: Lån

Under fönstrets sista dag hittade Markus Rosenberg en lösning på situationen i Bremen. 28-åringen förlängde sitt avtal med tyskarna men får samtidigt chansen att prova på spel i La Liga.

Fotnot:

Alla transferfönster är fortfarande inte stängda i Europa. Englands har slagit igen men flera stora ligor har öppet till midnatt.